Kánikulai közszolgálat: hideg és meleg saláták, amikkel simán jól lakunk
Ne melegítsd feleslegesen a konyhát!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyári melegben, amikor már a falak is ontják a forróságot, nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt vagy a főzőlapot. Enni azonban ilyenkor is kell. Semmi baj, összegyűjtöttünk egy csomó jóféle salátát, ami köretnek, sőt, friss baguett-tel akár főételnek is beillik. Lazíts, szeletelj, és érezd magad szuperül a gondolattól, hogy most aztán az egészségednek is adtál!

1. Mozzarella caprese

Az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb étel a világon, de csak akkor, ha tényleg jó alapanyagokból készítjük. A caprese egy végtelenül egyszerű étel, alapvetően négy alkotóelemből áll: mozzarellából, paradicsomból, bazsalikomlevelekből és extraszűz olívaolajból.

Sajnos, vagy szerencsére azonban, ha egy étel ennyire kevés hozzávalót tartalmaz, ott nem marad hely a kamuzásnak, mert semmi sem fogja elnyomni az íz- és minőségbeli hiányosságokat. Mostanában viszont elég nehéz melléfogni, mert éppen itt van az illatos, édes, napérlelte paradicsomok szezonja. Éppen ezért nem akarunk főzni, ugyebár.

caprese

Fotó: Shutterstock

A bazsalikommal kapcsolatban annyit szeretnék kérni, hogy lehetőleg ne zacskós, szárított bazsalikomot használjunk! Olyan szépen megél az a növény minden ablakban, és tényleg szinte mindenhol lehet kapni cserépben! Ráadásul igen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről beszélünk, érdemes tehát beruházni egy tő élő bazsalikomra.

A végén pedig csöpögtethetünk a capresére pár csepp balzsamecetet, ártani nem fog neki. Sózzuk, és kínáljuk akár előételként, akár salátaként húsok mellé, vagy csak úgy simán vacsorára, pirítóssal. A receptet itt találod.

2. Tabouleh

A tabouleh egy hagyományos arab étel, habár a Kaukázusban és a Balkánon is előszeretettel fogyasztják. Sőt, most már a nyugati világban is egyre népszerűbb, ami nem véletlen, hiszen nagyon finom, nagyon könnyen elkészíthető, és ráadásul izgalmas ízű és hűsítő saláta, a hozzávalói pedig könnyen elérhetőek.

tabouleh

Fotó: Shutterstock

Hagyományosan durvára vágott petrezselyem, paradicsom, menta, hagyma és bulgur kell hozzá, az ízesítéséhez pedig olaj, citrom, só és bors. Bizonyos változataiban saláta, fokhagyma is szerepel, és a bulgur helyett kuszkuszt használnak.

A nagy melegben mi mindenképpen a kuszkuszt ajánlanánk, mert így még a főzőlapot sem kell bekapcsolni. Elég, ha a vízforralóban vizet melegítünk, és azzal öntjük nyakon a kis durumszemeket. Fedő alatt öt perc alatt készre párolódnak, ezzel szemben a bulgurt főzni kell, de azt most nem szeretnénk. Recept itt.

3. Coleslaw saláta

A coleslaw salátát itthon amerikai káposztasalátának is hívják. Ahogy a nevében is benne van: kell hozzá káposzta, majonéz és némi ecet. Ez egy igen ősi társítás, évszázadok óta tudják, hogy az így készült étel finom lesz, de hát nem lennénk emberek, ha nem kísérleteznénk vele tovább.

coleslaw

Fotó: Shutterstock

Ezért aztán az idők során mindenki azt tett még bele, amit akart. Sárgarépát, hagymát, sajtot, savanyú uborkát, ananászt, paradicsomot... meg amit éppen talált a kamrában. A coleslaw ebben az értelemben a saláták pizzája vagy frittatája: mindent bele (rá) lehet tenni, ami éppen akad.

Habár a nevében kedvesen salátaként emlegetik, a coleslaw valójában egy igen kalóriadús étel, méghozzá a majonéz miatt. Jó hír ugyanakkor, hogy a szénhidráttartalma még így is nagyon baráti, vagyis aki a szénhidrátszegény diétában hisz, a zsír pedig nem zavarja, mégis szeret jól lakni, és egyben sok zöldséget enni (én), annak ez a saláta a szíve csücske lesz. Már csak egy jó robotgép kell hozzá, ami pillanatok alatt maga alá gyűri a kemény zöldségeket is. A receptet ide rejtettük.

4. Aszalt gyümölcsös-chilis-gyömbéres kuszkusz saláta Serényi Zsolt konyhájából

Ez a kicsit édes, fűszeres, tápláló köret pillanatok alatt a kedvencemmé vált, legszívesebben mindig ezt adnám a családnak. A kuszkuszt ebben a salátában még párolni sem kell, mert 20 perc alatt anélkül is magába szívja az olívaolja, a lime, és a paprika levét.

20180522 werk 211

Fotó: Staropramen ízművek konyhastúdió

Egy módon lehet elrontani, ha túl sok kuszkuszt teszünk bele, mert ebben a salátában az aszalt gyümölcsöknek, és a fűszereknek kell dominálni. A lényeg pedig, ugyanúgy, ahogy az életben, itt is az egyensúlyban lakozik: a sós az édessel, a csípős a selymessel, a roppanós az omlóssal találkozik. A recept itt van.

5. Cézár-saláta

A Cézár-saláta ugyanúgy olasz-amerikai étel, mint mondjuk a pizza, és habár egészen más műfaj, legalább annyira szeretjük. Van benne parmezán ugyanis, és ez bőven elég indok, meg még egy csomó finomság. Mondjuk, majonéz az pont nincs, csak a félreértések elkerülése végett szólunk, de akkor mi?

cezar

Fotó: Shutterstock

Van benne például olívaolaj, fokhagyma, parmezán, mustár, citromlé, persze frissen facsart. Eredetileg csirke sincs benne, sem tonhal. Persze, ha te úgy szereted, akkor nyugodtan tegyél hozzá, egyszer azonban érdemes megkóstolni mindenféle hús nélkül a római saláta, a finom öntet, és a fokhagymás kruton összhangját. Valószínűleg soha többé nem akarsz majd húst tenni bele.

Kérdéses tétel még a tojás sárgája, amit az eredeti recept kétségtelenül tartalmaz. Ha bízol benne, és hajlandó vagy nyers tojást enni nyáron, akkor tegyél bele. Én nem szoktam, és most sem fogok, mert túlságosan szeretem ahhoz a nyarat, hogy egyetlen napját is hajlandó legyek betegen tölteni. Inkább óvatos vagyok. Itt találjátok a receptet.

6. Görög saláta

Az eredeti görög salátában nincs is saláta, ezt fontosnak tartjuk megjegyezni. Van viszont benne minden más hűsítő és laktató finomság, de főleg fetasajt. A paradicsom semmiképpen sem hagyható ki a görög salátából. Éppen jókor szólunk, mert pont itt az ideje az édesre érett, valóban jó ízű paradicsomoknak.

gorog salata

Fotó: Shutterstock

És ha már a paradicsomoknál tartunk: annál finomabb lesz a saláta, minél többféle paradicsomot használsz. Nyugodtan tegyél bele mindenfélét, kicsit, nagyot, kereket és hosszúkásat, sárga fajtát és tűzpirosat, annál érdekesebb lesz a végeredmény. Persze az sem baj, ha csak egyféle akadt, ha az tényleg finom.

Ha valóban finom és harmonikus salátát szeretnél készíteni, márpedig nyilván azt szeretnél, felejtsd el a nagy darab hagymákat, mert olyat senki sem szeretne egyszerre a szájába venni. Helyette vágjuk apróra a hagymát, és öntözzük meg az ecet és az olaj keverékével. 20 perc állás után az erőteljes hagymaíz elsimul, és az öntettel együtt beleolvad a saláta többi összetevőjébe.

+1 Sárgadinnye sonkával

Ez persze egyáltalán nem saláta, hanem egy egyszerű, de szörnyen kifinomult ízkompozíció. Eredetileg előétel, de lehet annyit enni belőle ebben a melegben, hogy jól lakjunk vele. És főzni/sütni sem kell, úgyhogy itt az ideje. Recept itt, bár túl nagy fordulatok nem lesznek benne. 

Ezt is szeretjük