20 perces tejszínes kaporkrémleves: kaporrajongóknak kötelező
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kapor alapvetően egy fűszer, amit elsősorban tökfőzelékbe teszünk, vagy kovászos uborkával párosítunk. Jellegzetes ízű és illatú, amelyet biztos, hogy mindenki használt már.
Friss kaprot májustól októberig lehet kapni, de szárított formában mindig elérhető. Ha frisset veszünk, állítsuk be vízbe, hogy tovább megőrizze frissességét, de le is fagyaszthatjuk úgy, hogy apróra vágva, vízbe téve jégkockatartóba tesszük.
Kapor, a csodaszer
A kaprot már az ókorban is ismerték, többek közt nyugtatónak, afrodiziákumnak, valamint emésztést segítő gyógynövénynek is használták. Nem véletlenül adjuk a savanyúságokhoz: nemcsak különleges ízt ad nekik, hanem gátolja a baktériumok szaporodását is.
A kaporból isteni mártásokat is készíthetünk, ami halakhoz, főleg lazachoz kiválóan passzol, de gyerekkorom egyik süteményemléke, a kapros-túrós lepény is hozzá kötődik, amely fantasztikusan ötvözi a sós és az édes ízeket. Ezúttal a legegyszerűbb módon használtuk fel, levest készítettünk belőle.
Tejszínes kaporleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 marék kapor
- 30 gramm vaj
- 2 deciliter tejföl
- 3 deciliter alaplé
- 2 evőkanál liszt
- 1.5 deciliter tejszín
- 1 evőkanál ecet
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Egy másik tálba tegyünk tejfölt, adjunk hozzá lisztet, készítsünk habarást belőle. Öntsünk hozzá egy kicsit a kapros levesből, majd az egészet öntsük a lábasba. Adjunk hozzá egy pici ecetet és sót is. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljunk rajta egyet.
Ízlés szerint pirított kenyérkockával is tálalhatjuk, de anélkül is finom.
Fotó: Getty Images