Olcsó és nagyon laktató káposztás lepény – A tészta joghurttól lesz szaftos és könnyű
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kirándulások és piknikek tökéletes elemózsiája, a tészta jól bírja a csomagolást, nem szárad ki, puha, szaftos és nagyon ízletes marad.
A vastag tésztájú káposztás lepényt van, aki pitének nevezi, mivel kör alakú tortaformában készítik a leggyakrabban a tésztát. A tartalmas harapnivalót bármikor megsüthetjük, elvégre káposzta mindig terem, a legfinomabb azonban új káposztával készítve.
A tészta szaftos textúrájáról a dinsztelt hagyma és a joghurt gondoskodik, mivel a káposzta szereti a fűszereket, izgalmas ízesítést kap, de ha valakinek esetleg túl meredeken hangzik a kakukkfű és az oregánó, akkor bőven elég, ha csak a hagyományos só, borsnál marad. A tésztát bátran továbbgazdagíthatjuk például sajttal, tálalásnál pedig hűvös tejfölt is kínálhatunk mellé.
Káposztás lepény
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej káposzta
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 darab tojás
- 300 gramm joghurt (natúr)
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál oregánó
Elkészítés:
A megmosott káposztát nagyon vékonyan felszeleteljük, nagyobb tálba tesszük.
A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük, majd miután összeesett, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, egy kicsit még a tűzhelyen hagyjuk, majd a káposztához keverjük a finomra vágott petrezselyemmel együtt.
A tojásokat a joghurttal összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és az összes fűszert hozzáadjuk, alapos keverés után a káposztát is beleforgatjuk a masszába.
A káposztás keveréket sütőpapírral bélelt formába simítjuk (23 centiméteres), 180 fokos sütőben 30-45 perc alatt megsütjük. Sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni.
Fotó: Getty Images