
Kiadós és szaftos káposztás tészta a nagyi receptje szerint: csirkecombot sütött mellé

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Szerintem nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a káposztás tésztát, van, aki pikánsan, jó sok borssal megszórva szereti a villájára szúrni, míg más cukorral borítja a cvekedlit.
Klasszikus recepteknél érvényesül a legjobban az „ahány ház, annyi szokás”, hiszen minden családban a főzni szerető úgy dolgozik, hogy akikre főz, örömmel megegyék a fogást, a család ízlésére szabja az ételt. Nos, az én családom szereti a húst, nincs is köztünk vegetáriánus, habár, hogy őszinte legyek, én néha el tudnám képzelni húsfogyasztás nélkül az életet, de abban biztos vagyok, a családom nem követne ezen az úton.
Fodros kockával készülnek a híres hazai ételek - a krumplis tészta, káposztás tészta. Ezek főzésénél van egy mozzanat, amit a mama hagyott ránk, ez pedig a sült zsír használata. Mindkét étel mellé sült hús kerül nálunk, leggyakrabban csirkét szoktunk kínálni melléjük. A tészta szaftosságáért a kisült zsír felel, amivel megöntözzük, így készítve sokkal ízesebb lesz a káposztás tészta. A pazar lakoma tökéletes hétvégi ebéd lehet.
Káposztás tészta és sült csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej káposzta
- 500 gramm kockatészta
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 4 darab csirkecomb (egész)
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A félbevágott, megmosott káposztát reszeljük le vagy daraboljuk tetszőlegesre, majd egy nagyobb méretű fazékban kevés olajjal kezdjük el dinsztelni sóval, borssal ízesítve. A káposzta lassú lángon készüljön, gyakran kevergessük, mert odakaphat. Amikor a káposzta szép aranybarna lesz, levesszük a tűzről.
A tésztát a csomagoláson feltüntettek szerint főzzük ki, majd keverjük össze a káposztával.
A húst irdaljuk be, a feldarabolt fokhagymákat tegyük a vágásokba, sózzuk és borsozzuk, majd kevés olajjal (esetleg kevés víz is kerülhet a tepsibe) tegyük be 180 fokos sütőbe, 40-50 perc alatt süssük aranybarnára.
A sült zsírral öntözzük meg a káposztás tésztát, majd hússal kínáljuk a kiadós fogást.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors