Omlós, egyserpenyős kapros-citromos csirkemell – Vajpuhára készül a hús

kaproscsirkemell
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hús nem szárad ki, omlós és puha lesz, ráadásul tökéletesen átveszi az ízeket, mind a citrom, mind a kapor nagyon jól érvényesül benne.

Nemrég találtam rá erre a recepte, és mivel nagyon szeretem a kaprot - a citromimádatomról több szót már inkább nem ejtek -, egyértelmű volt, hogy aznap ez lesz a vacsora. Magam is meglepődtem, mennyire gyors és egyszerű recept, mégis különleges, szaftos és laktató.

A csirkemellfilék ugyanis - pirítás után - alaplében és citromlében készülnek el, így a hús egyrészt nem szárad ki, másrészt tökéletesen átveszi az ízeket. A friss citrom mellé kapor kerül, bár megosztó ez a zöldfűszer, annak, aki szereti, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a receptet. Tökéletes az ízharmónia, főleg, ha egy kis chilit is teszünk bele, jól áll neki, ha enyhén csípős.

Kapros-citromos csirkemell

kaproscsirkemell2

Hozzávalók 3 személyre

  • 3 evőkanál vaj
  • 500 gramm csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet chilipehely
  • 1.5 deciliter alaplé
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 evőkanál friss kapor
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket, ha vastagabbak, hosszában vágjuk félbe. Nekem így 6 darab vékony csirkemellszeletem lett. 

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd tegyük bele a csirkemelleket, oldalanként 3-5 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük.

Adjuk hozzá az összeaprított fokhagymát és chilit, 1-2 pecig kevergessük, míg illatozni nem kezd a hagyma.

Öntsük rá az alaplevet, majd forrástól számítva 5 percig gyöngyözve főzzük. 

Adjuk hozzá a citromlevet és a kaprot, keverjük össze, 1-2 percig főzzük így is, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Ha nagyon pici a citrom, belemehet akár az egész leve is.

Melegen, rizzsel, a szósszal megöntözve tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük