Hagymás lapcsánka a régi recept szerint: önmagában, tejföllel vagy szaftos húsok mellé
A lapcsánka, vagyis a reszelt krumplis kis lepény hagymával ízesítve is ellenállhatatlan.
Ha szereted a hagyományos tócsnit, de unod a krumplis verziót, próbáld ki gyalult tökkel készítve. Hogy így is laktató legyen, kicsit több liszttel és tojással készült, mint a klasszikus verzió, vastagabb lepényeket kaptunk végeredményül.
A tök párja a kapor, a zöldfűszer nem hiányozhat a tócsniból sem, attól lesz igazán finom, de egy kevés fokhagymát is érdemes reszelni bele. Mellé már nincs is szükség másra, csak az elmaradhatatlan só-bors párosra.
Ha szeretnéd, olaj helyett vajon is kisütheted, úgy még kap egy kis pluszízt a tócsni.
A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a közepét, gyaluljuk le. Szórjunk rá fél teáskanál sót, majd hagyjuk állni 20 percig. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Adjuk a tökhöz a maradék sót, borsot ízlés szerint, az összezúzott fokhagymát, összeaprított kaprot, lisztet, tojást. Keverjük alaposan össze a masszát. Kicsit sűrűbb lesz, mint a nokedlitészta. Ha sótlannak érezzük, lehet még most sózni.
Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi ellepi az alját. Két kanál segítségével szaggassuk bele a masszát, lapogassuk le őket. Egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér.
Süssük oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna lesz. Tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu