![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű krumplis finomság: lágy tésztájú lapcsánka fokhagymával ízesítve
![lapcsánkacover](https://kep.index.hu/1/0/3210/32109/321093/32109353_2462855_dca7efe7cc6e27755ea3f8d63d0acde8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Régi, szerény, krumpliból készült finomság. Tócsni, lapcsánka, ki hogy ismeri, magában, tejföllel és sajttal megszórva is isteni.
Néhány alapanyagra lesz csak szükség ehhez az egyszerű krumplis csodához, amely lapcsánka vagy tócsni néven terjedt el. Az apai nagymamám régen nagyon sokszor állt neki akár több kiló krumplit is lereszelt, hogy elkészítse a krumplis sült tésztát. Nem sajnálta belőle a fűszereket, bors és fokhagyma jócskán került a krumplis reszelékbe, amit enyhén kiolajozott serpenyőben úgy sütött meg, mint ahogy a palacsintatésztát is szokás. Ha lapcsánkát készítek, a mai napig ezt a régi receptet követem, annyi különbséggel, hogy kisebb adagokban sütöm ki a krumpliropogósokat.
Ez a szerény recept rengeteg változatban elkészíthető, készülhet édesburgonyából, karalábéból, cukkiniből is, de a hagyományos krumplis verzió is gazdagítható a már említett zöldségekkel - más is kerülhet a krumplis tésztába, például alma, sonka, bármi, ami ízletes. Sokan hideg téli estéken hódolnak a lapcsánkának, ilyenkor érdemes forró teát kortyolgatni mellé.
Vannak, akik úgy eszik a tócsnit, mintha lángost majszolnának, a sült tészta tetejére kerülnek a finomságok. Szerényen vagy gazdagon, de mindenképp érdemes kipróbálni ezt a pofonegyszerű krumpliból készült fogást.
Lapcsánka
![lapcsánka](https://kep.index.hu/1/0/3509/35094/350942/35094271_d6c5d1953ac595d811f51212eaba8985_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 60 dekagramm burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- olaj
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát reszeljük le. Ízesítsük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, adjuk hozzá a tojást és a lisztet, majd alaposan keverjük el a krumplis keveréket. Forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalát süssük aranybarnára a lapcsánkának. Tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!