Lágy, kapros-túrós lepény: egyszerre sós, édes és fűszeres
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kedvenc lepényem nagyon megosztó étel, legalábbis abban a formában, ahogy én szeretem. Egyszerre sós és édes, ráadásul egy olyan fűszer a főszereplője, amit szinte mindig sós, savanykás környezetben szoktunk használni.
Szóval egy lepény, amiben zöldfűszer van, mégis édes, és mindebben semmiféle modern találmány nincs, mert ez egy régi, hagyományos recept. A kapor ősidők óta nagyon fontos és szeretett fűszer, a népi gyógyászat görcsoldónak, nyugtatónak, fejfájáscsillapítónak és kismamák számára tejserkentőnek véli, de a középkorban boszorkányűző szertartásokhoz alkalmazták.
Mi azért szeretjük, mert nem csak frissen eszméletlenül erős az illata és az íze, de ennek java részét sütve is, főzve is megtartja. Az egyetlen rossz tulajdonsága, hogy kissé szúrós, szálkás az állaga, ezért érdemes minden esetben nagyon finomra aprítani.
Mi a titok?
A kapros-túrós lepény titka a habosra vert fehérjében rejlik, ettől lesz igazán lágy és habos az állaga. Persze a jó túró és a friss, nagyon illatos kapor sem árt. A mennyiség már ízlés kérdése, én legszívesebben rengeteget tennék bele, de félek, hogy a környezetem túlzásként fogná fel a dolgot.
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 300 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 1.5 deciliter tej
- 3 gramm élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 60 gramm vaj
- 1 darab tojás
Töltelék
- 500 gramm túró
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál citromhéj
- 2 csomag kapor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tésztához elkeverjük a sót és a lisztet, majd a langyos tejben az élesztőt és a cukrot. A kettőt összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat is, és lágy tésztát gyúrunk. A tésztát félretesszük kelni körülbelül fél órára.
Amikor letelt az idő, a töltelékhez való tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákkal elkeverjük a túrót, a cukrot, a finomra aprított kaprot és a citromhéjat. A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és a túrós masszába forgatjuk.
A megkelt tésztával kibélelünk egy szögletes formát, majd beletöltjük a túrós krémet. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és körülbelül 30 percig sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors