Roppanós, tejszínes uborkasaláta - A friss kaportól lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Az uborkasaláta sokak nagy kedvence a klasszikusok közt, érdemes többféle öntettel kipróbálni.
Anyukám tejfölös uborkasalátájának nincs párja, de azért igyekszem esélyt adni más változatoknak is. Már akkor is más lesz, ha kicsit vastagabbra vágod a szeleteket, ha pedig tejföl helyett tejszínnel ízesíted, sokkal krémesebb és teltebb ízű lesz a saláta. Az, hogy ki milyenre vágja az uborkát, ízlés dolga, én általában nagyon vékony szeletekkel dolgozom és meg is hámozom a zöldséget, de nyugodtan készítsd úgy, ahogyan te szoktad.
Ha a joghurtos változatnál maradnál, használj görög joghurtot, ebből a tzatzikiből nem maradhat ki a fokhagyma sem. Bár az uborka önmagában is lédús zöldség, nyáron húsítő levesnek is tökéletes alapanyag. Ekkor is a görög joghurt, no meg a kapor játssza a főszerepet.
A salátához igazából bármilyen uborkát használhatsz, de ha túl sok a magja, érdemes kikaparni, hogy ne legyen túl vizes. Bár a tejfölösnél kihagyhatatlan hozzávaló a fokhagyma, ebbe a változatba nem kötelező. Ami viszont igen, az a kapor, abból is csak a friss. Végül, de nem utolsósorban mindig használj roppanós zöldséget.
Kapros uborkasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab uborka
- 150 milliliter tejszín
- ízlés szerint kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a tejszínt, a cukrot, az ecetet, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Tegyük félre, hagyjuk picit, hogy összérjenek az ízek.
A uborkát mossuk meg alaposan, majd vágjuk tetszőleges vastagságú szeletekre. A kaprot is vágjuk össze. Keverjük bele a tejszínes szószba az uborkaszeleteket és a kaprot. Azonnal tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images