
Roppanós, tejszínes uborkasaláta - A friss kaportól lesz igazán finom

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Az uborkasaláta sokak nagy kedvence a klasszikusok közt, érdemes többféle öntettel kipróbálni.
Anyukám tejfölös uborkasalátájának nincs párja, de azért igyekszem esélyt adni más változatoknak is. Már akkor is más lesz, ha kicsit vastagabbra vágod a szeleteket, ha pedig tejföl helyett tejszínnel ízesíted, sokkal krémesebb és teltebb ízű lesz a saláta. Az, hogy ki milyenre vágja az uborkát, ízlés dolga, én általában nagyon vékony szeletekkel dolgozom és meg is hámozom a zöldséget, de nyugodtan készítsd úgy, ahogyan te szoktad.
Ha a joghurtos változatnál maradnál, használj görög joghurtot, ebből a tzatzikiből nem maradhat ki a fokhagyma sem. Bár az uborka önmagában is lédús zöldség, nyáron húsítő levesnek is tökéletes alapanyag. Ekkor is a görög joghurt, no meg a kapor játssza a főszerepet.
A salátához igazából bármilyen uborkát használhatsz, de ha túl sok a magja, érdemes kikaparni, hogy ne legyen túl vizes. Bár a tejfölösnél kihagyhatatlan hozzávaló a fokhagyma, ebbe a változatba nem kötelező. Ami viszont igen, az a kapor, abból is csak a friss. Végül, de nem utolsósorban mindig használj roppanós zöldséget.
Kapros uborkasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab uborka
- 150 milliliter tejszín
- ízlés szerint kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a tejszínt, a cukrot, az ecetet, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Tegyük félre, hagyjuk picit, hogy összérjenek az ízek.
A uborkát mossuk meg alaposan, majd vágjuk tetszőleges vastagságú szeletekre. A kaprot is vágjuk össze. Keverjük bele a tejszínes szószba az uborkaszeleteket és a kaprot. Azonnal tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images