Lágy, francia desszert, amit előző nap is elkészíthetsz: creme brulée karácsonyi változatban

crembrulecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Letisztult, elegáns, mennyei, a creme brulée a francia konyha utánozhatatlan kanalazható desszertje, amit most kicsit karácsonyira szabtunk.

Nincs is annál jobb, mikor a kanalunk koppan egy nagyot a creme brulée szépséges karamellizált tetején. A csábító roppanós réteg alatt lágy vaníliakrém rejtőzik. Odavagyok érte, az egyik gyengém a creme brulée, amit elfogyasztani nagyon könnyű, elkészíteni egy fokkal nehezebb, de megéri a fáradságot.

A látványos desszert a karácsonyi menüsorba is beilleszthető: mi most a hagyományos receptet kicsit felturbóztuk, különlegesebbé tettük, egy csipetnyi fahéjjal bolondítottuk meg a vaníliás krémet.

Karácsonyi creme brulée

GettyImages-904178794 (1)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm cukor
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 500 gramm habtejszín
  • 60 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgáját a 100 gramm cukorral, a vaníliakivonattal és az 1 csipet fahéjjal csomómentesre keverjük.

A habtejszínt felforraljuk. Várunk egy kicsit, hogy kihűljön, majd apránként csorgatva a tojássárgás keverékhez öntjük, simára keverjük vele.

A selymes keveréket szufléformákba öntjük. Helyezzük a formákat magasfalú tepsibe, majd öntsünk kb.  2 cm magas vizet a formák köré. Légkeveréses sütőben, 150 fokon 30-35 perc alatt pudingszerű állagúra sütjük a creme brulée-t.

Megvárjuk, míg kihűl a finomság, majd megszórjuk egyenletesen kristálycukorral, karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük