
Fánkot a karácsonyi asztalra? A horvátok kedvence a joghurtos tésztájú fritule

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Egyszerűen készül, nagyon finom, és még keleszteni sem kell a lágy tésztájú ünnepi fánkot.
Minden nemzet büszkélkedhet hagyományos ünnepi finomságokkal. Karácsony táján hazánkban a bejgli, zserbó és a mézes krémes biztos helyet foglal az asztalon. A horvátok is szeretik a finom falatokat, egyik büszkeségük a fritule. A név fánkot takar, méghozzá nem is akármilyet.
A fánkokról köztudott, hogy időigényes az elkészítésük a dagasztás és kelesztés miatt, persze a nagy receptfelhozatalban találni csalafinta verziókat. A horvátok kedvence is az, hisz a lágy tészta élesztő nélkül készül, bekeverés után azonnal szaggathatod a forró olajba. Az aranybarna fánkot porcukorral meghintve szokás fogyasztani. Szerény, mégis mennyei finomság, elfér az ünnepi asztalon. Hogy még varázslatosabb legyen, kínálj mellé almaszószt vagy karamellöntetet.
Karácsonyi fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1.5 dl joghurt
- 1 evőkanál rumaroma
- 9 evőkanál liszt
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 1 darab citrom héja
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, majd a joghurtot és a rumaromát is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport és a citrom reszelt héját, utána forgassuk hozzá a tojásos keveréket.
Bő, forró olajba evőkanál vagy teáskanál segítségével szaggassunk a masszából, süssük aranybarnára.
A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, így a felesleges olaj lecsepeg róla.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images