
Fánkot a karácsonyi asztalra? A horvátok kedvence a joghurtos tésztájú fritule

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Egyszerűen készül, nagyon finom, és még keleszteni sem kell a lágy tésztájú ünnepi fánkot.
Minden nemzet büszkélkedhet hagyományos ünnepi finomságokkal. Karácsony táján hazánkban a bejgli, zserbó és a mézes krémes biztos helyet foglal az asztalon. A horvátok is szeretik a finom falatokat, egyik büszkeségük a fritule. A név fánkot takar, méghozzá nem is akármilyet.
A fánkokról köztudott, hogy időigényes az elkészítésük a dagasztás és kelesztés miatt, persze a nagy receptfelhozatalban találni csalafinta verziókat. A horvátok kedvence is az, hisz a lágy tészta élesztő nélkül készül, bekeverés után azonnal szaggathatod a forró olajba. Az aranybarna fánkot porcukorral meghintve szokás fogyasztani. Szerény, mégis mennyei finomság, elfér az ünnepi asztalon. Hogy még varázslatosabb legyen, kínálj mellé almaszószt vagy karamellöntetet.
Karácsonyi fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1.5 dl joghurt
- 1 evőkanál rumaroma
- 9 evőkanál liszt
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 1 darab citrom héja
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, majd a joghurtot és a rumaromát is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport és a citrom reszelt héját, utána forgassuk hozzá a tojásos keveréket.
Bő, forró olajba evőkanál vagy teáskanál segítségével szaggassunk a masszából, süssük aranybarnára.
A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, így a felesleges olaj lecsepeg róla.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images