Nagymamám zserbójának nincsen párja, így készíti évek óta

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mamám minden ünnepi alkalomra elkészíti a tökéletes zserbóját: legyen szó szülinapról, névnapról vagy karácsonyról, de utóbbinál évek óta kötelező elem. Nálunk tényleg nincs karácsony zserbó nélkül.

A recept így tökéletes, ahogyan van, egyetlen pontját sem érdemes megváltoztatni. Mégis van két apró dolog, amellyel már mamám is megreformálta a receptjét, bár végül mindig visszatértünk az eredetihez.

Az egyik a lekvár. A zserbóba baracklekvár való, ez nem vitás, de kíváncsiságképpen - meg mert rábeszéltem mamát - próbáltuk már málnával és szilvával is. Isteni finom volt az a két verzió is, úgyhogy ha éppen elfogyott a lefőzött baracklekvárunk, akkor se essünk kétségbe, meg lehet csinálni más fajtával is.

A másik dolog a kakaómáz. Ezt mindig mama főzi meg cukorból és kakaóból, de ha nincsen ehhez kedvünk, vagy van otthon felesleges táblás csokoládénk - ami nálunk sosem fordult még elő -, akkor természetesen olvasztott csokival is bevonhatjuk.

A zserbó egy időigényes recept, foglalkozni kell a tésztával, pihentetni, nyújtani, pihentetni - ebben a sorrendben. Azonban minden egyes ráfordított másodperc megéri, mert egy valódi házi, különlegesen finom és nagy adag sütemény készül belőle. 

Zserbó

mamazserbórecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 60 dekagramm liszt
  • 30 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 deciliter tej
  • 1.5 dekagramm élesztő
  • 4 darab tojássárgája
  • 0.5 deciliter rum
  • 1 csipet szódabikarbóna, só
  • 40 dekagramm dió
  • 40 dekagramm sárgabaracklekvár
  • 30 dekagramm cukor
  • 15 dekagramm porcukor
  • 5 dekagramm kakaópor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet morzsoljuk el a 30 dkg vajjal. A tejet picit melegítsük fel, hogy langyos legyen, tegyünk bele 1-2 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ha megdagadt az élesztő, adjuk hozzá a liszthez.

A 10 dkg cukrot tegyük bele a rumba, hagyjuk kicsit ázni. Öntsük hozzá a liszthez, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját, szódabikarbónát és egy csipet sót. Dolgozzuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára a hűtőbe pihenni.

Készítsük el a tölteléket: A diót keverjük össze a cukorral, készítsük elő a lekvárt.

A tésztát osszuk el három egyenlő részre, nyújtsuk ki őket téglalap alakúra a tepsink mérete alapján.

Kenjük ki vajjal a tepsit, majd mehet bele az első tésztalap, oszlassuk el rajta a lekvár és a cukros dió felét. Erre mehet a másik lap, majd a töltelék másik fele, végül borítsuk rá a harmadik tésztalapot. Kenjük meg tojássárgájával, szurkáljuk meg villával és pihentessük 45 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, kenjük át még egyszer tojássárgájával a tésztát, majd mehet a sütőbe 45 percre. Ha elkészült, várjuk meg, míg kihűl, utána álljunk neki a máznak.

A porcukrot, a kakaót és a vizet tegyük fel egy kis edényben melegíteni, ha nagyon sűrű, adhatunk még hozzá egy kis vizet, de ne legyen folyékony. Ha már egyneművé váltak a hozzávalók, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat is. Egy fényes, sűrű masszát kell kapnunk, ezzel vonjuk be a zserbó tetejét.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük