![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nagymamám zserbójának nincsen párja, így készíti évek óta
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mamám minden ünnepi alkalomra elkészíti a tökéletes zserbóját: legyen szó szülinapról, névnapról vagy karácsonyról, de utóbbinál évek óta kötelező elem. Nálunk tényleg nincs karácsony zserbó nélkül.
A recept így tökéletes, ahogyan van, egyetlen pontját sem érdemes megváltoztatni. Mégis van két apró dolog, amellyel már mamám is megreformálta a receptjét, bár végül mindig visszatértünk az eredetihez.
Az egyik a lekvár. A zserbóba baracklekvár való, ez nem vitás, de kíváncsiságképpen - meg mert rábeszéltem mamát - próbáltuk már málnával és szilvával is. Isteni finom volt az a két verzió is, úgyhogy ha éppen elfogyott a lefőzött baracklekvárunk, akkor se essünk kétségbe, meg lehet csinálni más fajtával is.
A másik dolog a kakaómáz. Ezt mindig mama főzi meg cukorból és kakaóból, de ha nincsen ehhez kedvünk, vagy van otthon felesleges táblás csokoládénk - ami nálunk sosem fordult még elő -, akkor természetesen olvasztott csokival is bevonhatjuk.
A zserbó egy időigényes recept, foglalkozni kell a tésztával, pihentetni, nyújtani, pihentetni - ebben a sorrendben. Azonban minden egyes ráfordított másodperc megéri, mert egy valódi házi, különlegesen finom és nagy adag sütemény készül belőle.
Zserbó
![mamazserbórecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291010/29101053_60909a11f9e96d0efc09acedce628261_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 60 dekagramm liszt
- 30 dekagramm vaj
- 10 dekagramm cukor
- 1 deciliter tej
- 1.5 dekagramm élesztő
- 4 darab tojássárgája
- 0.5 deciliter rum
- 1 csipet szódabikarbóna, só
- 40 dekagramm dió
- 40 dekagramm sárgabaracklekvár
- 30 dekagramm cukor
- 15 dekagramm porcukor
- 5 dekagramm kakaópor
- 2 evőkanál forró víz
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a 30 dkg vajjal. A tejet picit melegítsük fel, hogy langyos legyen, tegyünk bele 1-2 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ha megdagadt az élesztő, adjuk hozzá a liszthez.
A 10 dkg cukrot tegyük bele a rumba, hagyjuk kicsit ázni. Öntsük hozzá a liszthez, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját, szódabikarbónát és egy csipet sót. Dolgozzuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára a hűtőbe pihenni.
Készítsük el a tölteléket: A diót keverjük össze a cukorral, készítsük elő a lekvárt.
A tésztát osszuk el három egyenlő részre, nyújtsuk ki őket téglalap alakúra a tepsink mérete alapján.
Kenjük ki vajjal a tepsit, majd mehet bele az első tésztalap, oszlassuk el rajta a lekvár és a cukros dió felét. Erre mehet a másik lap, majd a töltelék másik fele, végül borítsuk rá a harmadik tésztalapot. Kenjük meg tojássárgájával, szurkáljuk meg villával és pihentessük 45 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, kenjük át még egyszer tojássárgájával a tésztát, majd mehet a sütőbe 45 percre. Ha elkészült, várjuk meg, míg kihűl, utána álljunk neki a máznak.
A porcukrot, a kakaót és a vizet tegyük fel egy kis edényben melegíteni, ha nagyon sűrű, adhatunk még hozzá egy kis vizet, de ne legyen folyékony. Ha már egyneművé váltak a hozzávalók, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat is. Egy fényes, sűrű masszát kell kapnunk, ezzel vonjuk be a zserbó tetejét.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors
Olvasd el ezt is!