Így lesz tökéletes a habcsók: alapreceptet mutatunk, amit bátran lehet cifrázni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
A habcsók klasszikus karácsonyi édesség, igazi mutatós finomság, melynek elkészítéséhez nincs szükség sok hozzávalóra.
Egyszerűsége ellenére a habcsók rengeteg lehetőséget rejt magában, több formában kerülhet a sütőbe. A hagyományos habcsókot úgy készítik, hogy 5-6 centiméter átmérőjű halmokat, körülbelül 1 órán át 100 fokon sütnek (szárítanak), de kisebb méretben is érdemes legyártani őket, csúcsosra nyomni, így tökéletesek lesznek desszertek dekorálására is. Ha kisebb halmokat készítesz, körülbelül 2 centimétereseket, azoknak csak háromnegyed óra sütés kell, ugyanúgy 100 fokon. Kör alakban is meg lehet csinálni, ahhoz érdemes megrajzolni a mintát és arra nyomni a habot.
A habcsók masszájába kerülhet ételfesték, átfúrva látványos karácsonyfadíszként is lehet használni. A habba diót, mogyorót vagy mandulát is lehet keverni, sőt, még töltötten is el lehet készíteni. A töltött verziónál nagyobb halmokat érdemes nyomni, majd amikor kihűltek, az édesség alját annyira kell átfúrni, hogy krémet lehessen belenyomni.
A tökéletes habcsók a sütés végén száraz és fényes, kínálhatod csoki- vagy karamellöntettel meglocsolva, de díszítőelemként is használhatod torták készítésénél vagy az ünnepi dekoráció megalkotásánál. Jól zárható dobozban 2 hétig is tárolható.
Karácsonyi habcsók
Hozzávalók 20 darabhoz
- 4 darab tojás
- 10 dekagramm porcukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjébe szórjuk bele a cukrot és a sót, konyhai robotgéppel, alacsony fokozaton indítva kezdjük el habbá verni, majd fokozatosan emeljük a habverő erejét. A massza akkor van kész, amikor fényes és tömör.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A tojásfehérjehabot töltsük habzsákba, válasszunk olyan díszítőcsövet, amilyen nagyságúra és formájúra szeretnénk készíteni a habcsókokat - a fent írtak alapján adagoljuk és süssük meg az édességet. A normál méretűeket 1 óra alatt 100 fokon, a kisebbeket háromnegyedóra alatt ugyanúgy 100 fokon kell sütni.
Fotó: Getty Images