Megmaradt a tojásfehérje? Ki ne dobd! Adunk pár ötletet, mit készíthetsz belőle

tojásfehérjecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Táplálkozásunkban fontos szerepet tölt be a tojás, a hús és a tejtermékek mellett kiváló fehérjeforrás, amit könnyedén beépíthetünk étrendünkbe, felhasználása rengeteg lehetőséget rejt magában.

Sütni és főzni szeretők gyakran találkozhatnak olyan receptekkel, amelyekben a tojásfehérjének nincs helye, csak a sárgáját kell felhasználnunk. És mi lesz a ránk maradt fehérjével? Dobjuk ki?

A pazarlásmentes életmódot követők nem riadnak meg, ilyenkor a megmaradt fehérjét szakszerűen félreteszik és felhasználják, amikor szükségük lesz rá. Igaz, hűtőben tárolva csak 1-2 napig áll el, fagyasztva azonban 10 hónapig is felhasználható. Fontos azonban, hogy az összegyűjtött tojásfehérjét megfelelően tegyük a mélyhűtőbe.

Hogyan tároljuk?

Több lehetőség közül is válogathatunk, például üres, tisztára mosott joghurtos vagy tejfölös dobozba kerülhet a fehérje, amit lefagyasztunk, vagy jól zárható zacskó, jégkockatartó is alkalmas a hibernálásra. Tanácsos felcímkézni, ráírni, mennyi fehérje került a dobozba, így amikor elővennénk, tudjuk, mennyi fogásra elegendő a dús fehérjeforrás.

tojásfehérject

Mire használható?

Édességek

A tojásfehérjéről az embernek két desszert jut rögtön az eszébe: az egyik a habcsók, amit a leggyakrabban karácsonykor pakolunk az asztalra, a másik pedig a gyönyörű Pavlova torta, amely alapja a tojásfehérje. De nehogy azt higgyük, hogy csak ez a két mennyei finomság hozható ki a tojásfehérjéből, sokkal több mindenben hasznát vehetjük. Maradjunk még egy kicsit a süteményeknél: kókuszcsók, néger kocka vagy az angyalok eledele néven híressé vált torta/kuglóf fő alapanyaga is a tojásfehérje, de sodók készítésénél is hasznát vehetjük.

Rántotta

Az egészséges táplálkozók, illetve a hollywoodi szuper szexi színészek és színésznők csak fehérjéből kérik a rántottát. Hogy miért? A sárgájában magas a koleszterin, a fehérje zsírtartalma viszont alacsony, az egyik legjobb organikus fehérjeforrás. Izgalmas reggeliket készíthetünk belőle, de nyersen is felhajthatjuk pont úgy, mint ahogy Sylvester Stallone tette a Rocky filmekben. Na jó, Stallone egész tojást tört fel erre a célra, de ez simán fehérjével is kivitelezhető.

Bundás kenyér

Bundás kenyeret is készíthetünk belőle háromféleképpen: csak simán fehérjébe is áztathatjuk a kenyeret, vagy klasszikus módon egész tojásba, de az egész tojást ki is egészíthetjük a maradék fehérjével.

Frissensültek

Frissensültek bundájához is felhasználhatjuk, erre két megoldás is létezik: hozzákeverhetjük a fehérjét az egész tojáshoz, de használhatjuk csak a fehérjét, felverve, fűszerekkel gazdagítva, kevés kukoricaliszttel vagy étkezési keményítővel kikeverve sokkal ropogósabb lesz a bundázott zöldség vagy hús - Ázsiában gyakran készítik így az ételeket.

Kelt tészta

Kelt tésztákba mindig csak sárgáját ír a recept, de a maradék fehérjével nyugodtan megkenhetjük a tésztát, különleges, opálos fényű lesz az így készült sütemény. Ha pogácsát vagy sós rudat készítünk, amit sajttal vagy valamilyen maggal szeretnénk megszórni, a fehérjével megkent tésztára sokkal könnyebben fognak rátapadni.

Leves

Régi praktikák szerint a tojásfehérje a zavaros húslevesen is segíthet, csak csurgassuk a levesbe, ügyelve, hogy ne essen szét, várjunk, míg megszilárdul, majd vegyük ki, látni fogjuk a végeredményt.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük