![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Langyos kalácspuding fél óra alatt - ha túl sok sütit sütöttél volna
![kalacspuding cover](https://kep.index.hu/1/0/3076/30762/307626/30762665_2361571_3e96bd9f2b7557e6eaf05dc555e02264_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bejgli, kalács, panettone, akármelyik sütemény száradt is ránk, finom lesz belőle a kalácspuding.
Ez a desszert a konyhai reinkarnáció csodája. A megszáradt kalácsok, amik egykor finomak voltak, de megszáradtak, vagy éppen már annyit ettünk belőlük, hogy kissé meguntuk őket, csodálatos átalakuláson mennek keresztül, és egy édes lével nyakon öntve, újrasütve felismerhetetlen formában kerülnek az asztalra.
Bármilyen maradék sütiből
A folyadék, amely a száraz süteményeket új életre kelti, egy tojásos-tejes vagy tejszínes massza. Ez nem csak felpuhítja, de a tojás segítségével fel is fújja, levegőssé, felhőssé teszi a süteményt. Nem csak a jellege, de az íze és az állaga is egészen más lesz, mint eredetileg volt. A legjobb ebben a receptben az, hogy sokféle maradékkal működik a kalácsoktól kezdve a szikkadt péksütiken át egészen a sima kifliig.
A másik jó tulajdonsága, hogy bármivel cifrázhatjuk: a gyümölcsös kosárban kissé megfonnyadt almával vagy a sütésekből maradt aszalványokkal, magokkal, sőt, akár félig megrágott csokimikulásokkal is.
Az egész fél óra alatt kész, nálunk gyakran ez a reggeli valamikor a két ünnep között.
Karácsonyi kalácspuding
![kalacspuding cikkhez](https://kep.index.hu/1/0/3076/30762/307626/30762675_dc68fd272196dc9151aac7e1abea2c0d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm kalács (szikkadt)
- 4 darab tojás
- 4 deciliter tej
- 1 deciliter tejszín
- 3 evőkanál cukor
- 100 gramm aszalt gyümölcsök
- 100 gramm magok
- 1 rúd vanília
- 100 gramm vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon. A puha vajból elveszünk egy evőkanálnyit, és kikenünk vele egy tűzálló tálat.
A kalácsot ujjnyi szeletekre vágjuk, és elrendezzük a tálban. Megszórjuk a felaprított aszalt gyümölccsel. A tojásokat a cukorral habosra verjük, és hozzáadjuk a tejet, tejszínt, illetve a felolvasztott, de nem forró vajat. A vaníliarudat kettévágjuk és kikaparjuk a magjait a tejes keverékbe. Az egésszel meglocsoljuk a kalácsokat, majd végül megszórjuk a magokkal.
A forró sütőben körülbelül fél óra alatt sütjük meg, míg éppen meg nem szilárdul.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!