Karácsonyi húsleves marhahússal és sok-sok zöldséggel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról, főleg, ha erről a felturbózott marhahúslevesről van szó. Könnyedén fel lehet dobni az alapreceptet, ha másfajta húst használunk, több zöldséget teszünk bele vagy a fűszerezésen variálunk picit. 

Az én verzióm marhahúsból és nagyon-nagyon sok zöldségből készült,  ami bár sokáig fő, részünkről nem igényel sok energiát. A fűszerezése is kicsit különlegesebb az átlagosnál, kerül bele egy kis gyömbér, hogy belecsempésszük a karácsony ízeit a levesbe.

Lehet, hogy nem mindenhol megszokott, de én a húslevesbe pár szem krumplit is bele szoktam főzni, és azt hiszem, ezt a többiek is értékelik, ugyanis a családban mindig azért megy a harc, hogy ki kaparintsa meg az utolsó darab krumplit. Ennek megfelelően szerepel a burgonya a hozzávalók között, szerintem nem érdemes kihagyni. 

A húsleves főzési ideje változó lehet, a hústól függ, nem mindegy, hogy egész darabokban tesszük a marhahúst a levesbe vagy összekockázzuk. Alacsony lángon, gyöngyözve, lefedve főzzük a levest, ne kapkodjuk el a folyamatokat, álljunk neki időben, az se baj, ha egy nappal korábban, másnapra még finomabb lesz. Bármilyen levestésztát kifőzhetünk mellé, és az erősről se feledkezzünk meg, biztosan szükség lesz egy kis darált pirospaprikára az ünnepi asztalon.

Karácsonyi marhahúsleves

marhahúslevesrecept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 2 kilogramm marhahús
  • 6 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 2 darab zeller
  • 2 darab karalábé
  • 2 darab vöröshagyma
  • 3 darab krumpli
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint só&bors
  • 1 csomag petrezselyem
  • opcionális cseresznyepaprika
  • 1 teáskanál gyömbér (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst tisztítsuk meg, mossuk át, használhatunk nagyobb darab húsrészeket, de fel is kockázhatjuk. Kb. 5 liter vízben tegyük fel lassú tűzön főni a húst. Amíg felforr a víz, addig foglalkozhatunk a zöldségekkel.

Tisztítsuk meg a zöldségeket, pucoljuk meg őket, vágjuk őket tetszőleges méretűre, a hagymák és a csokor petrezselyem maradhatnak egyben.

Egy óra főzés után szedjük le a habot a levesről, sózzuk, tegyünk bele egész borsot, babérlevelet, adjuk hozzá a fokhagymát. Mehetnek bele a zöldségek is: hagyma, fehérrépa, zeller, karalábé és a reszelt gyömbér, fél órával később a répa, cseresznyepaprika és a krumpli is. Fedjük le az edényt, alacsony lángon főzzük másfél-két órát, attól függően, hogy a husi milyen tempóban puhul meg.

A főzés vége előtt 15 perccel dobjuk bele a csokor petrezselymet is, kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk-borsozzuk. Ha a hús és a zöldségek is puhák, készen van a levesünk, forrón, levestésztával tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük