Fűszeres, karácsonyi mázas sonka: szegfűszeg és mézes mustár ízesíti
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Nem csak különleges és mutatós, nagyon finom is a fényes mázzal borított sült sonka, érdemes helyet szánni neki az ünnepi asztalon.
Ha pulykasült helyett idén más mutatós fogást tennél az asztalra, készíts mázas sült sonkát, amely nem csak látványban, ízben is megkoronázza az ünnepi menüsort. Fontos, hogy jó minőségű, előfőzött sonkát vásárolj, ez lehet akár kötözött is.
A máz mézből, mustárból és barna cukorból áll, utóbbi tökéletesen karamellizálódik a sonka tetején. Akár egy kevés narancslevet vagy fahéjat is keverhetsz a mézes-mustáros alapba, ha merészebb ízkombinációt is kipróbálnál.
Hogy igazán mutatós legyen, szegfűszeggel díszítsd a sonkát, ez ízben is pluszt ad hozzá.
Karácsonyi mázas sonka
Hozzávalók 8 adaghoz
Sonka:
- 2 kilogramm főtt sonka
- 1 ek szegfűszeg
Máz:
- 100 gramm barna cukor
- 80 gramm méz
- 1.5 ek mustár
- opcionális szegfűbors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Készítsünk elő egy sütőrácsot, tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet úgy, hogy ne érje el a rács alját.
A sonkát helyezzük a rácsra. A sonka tetejét vagdossuk be átlósan úgy, hogy négyzetrácsokat kapjunk. Nem kell túl mélyen bevágni, kb. 2 centire. Ha bevagdostuk a sonkát, az így keletkezett négyzetekbe szúrjunk 1-1 szegfűszeget. (Ez el is hagyható.)
Csomagoljuk a sonkát alufóliába, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben a mázhoz melegítsük össze a barna cukrot, a mézet, a mustárt és egy nagy csipet szegfűborsot. Kb. 2 percig főzzük forrástól számítva, míg a cukor el nem olvad.
Mikor letelt a 20 perc, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk ki, majd kenjük le a tetejét a máz egy részével. Csomagoljuk vissza a fóliába, majd tegyük vissza további 40 percre (kilónként 20 perc). Az első 20 perc után vegyük ki, kenjük át ismét a mázzal, csomagoljuk be és tegyük vissza.
Ha letelt a 40 perc, vegyük ki a sonkát, kenjük le a maradék mázzal, majd a fólia nélkül toljuk vissza grillfunkción 3-5 percre, míg karamellizálódik a tetején a máz.
Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk vissza a fóliába, majd hagyjuk 20 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images