A hagyományos omlós Kossuth-kifli receptje - Nem nehéz megsütni
A Kossuth-kifli nem túl édes, a tésztája pedig semmilyen nehézséget nem jelent.
A hókiflihez és a mézeskalácshoz hasonlóan a linzer is gyakori eleme a karácsonyi aprósütemény-válogatásoknak. Népszerűsége töretlen, hiszen évtizedek óta szerepel a legnépszerűbb desszertek listáján, azonban azok, akik tej- vagy tojásallergiával küzdenek, esetleg növényi diétát követnek, nem élvezhetik az illatozó porhanyós sütemény klasszikus verzióját.
Jó hír viszont, hogy ez a linzerrecept nem tartalmaz egyikből sem a fenti allergének közül, kerül viszont bele fahéj és szegfűszeg is, a liszt nagy része pedig mandulalisztből áll, így a süti szénhidráttartalma is jóval alacsonyabb lesz. Biztosítalak róla, hogy a mesés süteményért azok is odalesznek, akik egyébként a hagyományos változatot preferálnák.
Egy pohárban keverjük össze a lenmagot a vízzel, és 5 percig tegyük félre, amíg besűrűsödik (ez lesz a tojáspótlónk).
Mérjük egy közepes tálba a liszteket, a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget.
Mérjük egy másik tálba a vajhelyettesítőt és a kristálycukrot, és egy kézi mixer segítségével 3-4 percig habosítsuk. Adjuk hozzá az időközben besűrűsödött lentojást és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk össze a vajjal.
2-3 részletben adagoljuk hozzá a liszteket is, és egységesítsük a tésztát.
Osszuk két részre, és formázzunk szabályos korongokat belőlük. Két darab sütőpapír közé helyezve nyújtsunk 3-4 mm vékony lapokat belőlük, a papírral együtt helyezzük tálcára vagy tepsire, és 2 órára tegyük hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A tésztalapokat vegyük ki a hűtőből, húzzuk le róluk a felső réteg papírt, és lisztezett linzerformákkal szaggassuk ki a sütiket. Az érdekesebb linzerekért a tészta felénél olyan kiszúrót használjunk, amely lyukas közepű sütiket eredményez.
Pakoljuk a sütiket a sütőpapírra egymástól 2 cm távolságra, és 8-10 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vegyük ki őket, és hagyjuk kihűlni.
Tetszőleges ízű lekvárral ragasszuk össze a linzereket, 1 teáskanálnyi lekvárt felhasználva 1-1 „szendvicshez”.
Mintával felfele helyezzük őket tálcára, és szórjuk meg porcukorral. Hűvös helyen tárolva 1 hétig fogyasztható.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu