Omlós, vaníliás hókifli: a karácsonyi kedvenc mákos töltelékkel is készülhet

hkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mutatós, vastagon porcukrozott kifliből érdemes dupla adagot készíteni, mivel olyan finom, hogy a vendégek addig járnak rá, míg elfogy az utolsó morzsa is belőle.

A régi kedvenc szerény alapanyagokból készül, sütheted üresen, töltelék nélkül, de ha igazán emlékezetesen szeretnéd tálalni, akkor dióval vagy mákkal gazdagítva készítsd el.

Ünnepi szezonban érdemes a tölteléket minél különlegesebbre venni. Ha a mák mellett döntesz, szilvalekvárral keverve lesz nagyon finom, ha azonban diót választanál, baracklekvárt használj. A süti elkészítésével nem lesz sok gondod, sőt, akár 1-2 nappal előre is megsütheted, jól zárható dobozban tárolva tökéletesen megőrzi a puhaságát.

Karácsonyi mákos hókifli

hkct

Hozzávalók 6 személyre

Hókifli:

  • 35 dekagramm liszt
  • 2 deciliter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás

Mákos töltelék:

  • 20 dekagramm darált mák
  • 20 dekagramm szilvalekvár
  • 1 darab citrom reszelt héja

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük a langyos tejhez a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük össze a sóval, vaníliás cukorral, majd a vajat is morzsoljuk hozzá. Kezdjük el tésztává gyúrni, közben adagoljuk hozzá a tojást és az élesztős tejet.

A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe 30 percre.

A töltelék hozzávalóit keverjük simára.

A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen 2-3 mm vastagra, majd vágjunk belőle kis négyzeteket (5x5 cm). A négyzetek közepére kanalazzunk a töltelékből, utána a tésztát az egyik sarkánál emeljük meg, és hajtsuk a másikra, formáljunk belőle kiflit.

A kifliket pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire, 170 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg.

A kifliket porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük