Puha karamellás-csokis keksz: omlós vajas tésztán terül el a krém

twix keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon kevés munkával legyárthatod a kedvenc csokid másolatát, minden összetevőjét érezni fogod a rétegekben.

Ha ezeket a kekszeket csak magában megsütöd, már tökéletes nassolnivalót kapsz kávé vagy tea mellé. A vajas kekszek közül talán az egyik leghíresebb a skót short bread, amely a kukoricaliszttől lesz még omlósabb.

Kekszből jó, ha mindig tartasz otthon, jól jön a délutáni kávéhoz vagy teához, de akkor is, ha reggel nincs időd, és nem szeretnél éhesen elindulni otthonról. A kekszek tésztájába gyúrhatsz csokit, gyümölcsöt, de a tetejüket is megkenheted, mint ennél a csokis zabkeksznél tettük.

A karamella és a csoki is tökéletes páros, és ha még piskóta is van közte, akkor az maga a mennyország. Legalábbis a Twix készítői ezt szerették volna közvetíteni. Ha neked is az egyik kedvenced, akkor csak süss egy finom vajas kekszet, halmozd rá a két réteget, és máris kész a tökéletes csokiutánzat. Egyébként a csoki és a karamell párosa ebben a brownie-ban is tökéletesen működik. 

Karamellás-csokis keksz

twix keksz recept

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 110 gramm vaj (puha)
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab tojásfehérje
  • 200 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 darab tejkaramella
  • 1 evőkanál tej
  • 100 gramm tejcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojásfehérjét és a vaníliakivonatot, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is, és gyúrjuk össze. Borítsuk ki egy lisztezett deszkára, és nyújtsuk nagyjából 1 centiméter vastagra a tésztát. Sütikiszúróval készítsünk köröket, majd fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ne túl közel egymáshoz, mert kicsit nőni fognak. Süssük 6-8 percig a korongokat, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

Amíg a sütik hűlnek, a tejkaramellákat és a tejet olvasszuk össze mikróban. Keverjük össze. Egy kiskanállal halmozzunk mindegyik kekszre belőle, majd kicsit kenjük el. Ha kész, tegyük hűtőbe 10-15 percre. A csokit is olvasszuk fel, és amikor kivettük a kekszeket, a karamellás rétegre halmozzunk belőle. Mielőtt kínálnánk, hagyjuk, hogy megdermedjen.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük