Csokival bevont, ropogós zabkeksz - Készíts rostban gazdag nassolnivalót

csokis zabkeksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően ropogós ez a zabkeksz, amelyet kétféle csokival is bevonhatsz, hogy még finomabb legyen.

Ezt a fajta zabkekszet szinte minden élelmiszerbolt polcán megtalálod, de annyira könnyű elkészíteni, hogy érdemes otthon megsütni, úgy biztosan egészségesebb lesz. A cukor miatt nem lesz diétás, viszont rostban gazdag, egy-egy darab biztosan jólesik a kávéhoz.

A zabtól és a karamellizálódott barna- vagy nádcukortól jó ropogósra sül, akkor a legfinomabb, ha belemártogatod a kávédba, mielőtt beleharapsz. Egy kicsit finomabb textúrát kapsz, ha zabpehely helyett zabkorpát teszel a sütibe, ebben a változatban kakaó is kerül a tésztába. Ha kicsit puhább kekszet szeretnél, akkor keverj hozzá banánt, a roppanósságról pedig a dió gondoskodik.

Csokival bevont zabkeksz

csokis zabkeksz recept

Hozzávalók 20 darabhoz

Keksz:

  • 100 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 100 gramm zabpehely (nagy szemű)
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 80 gramm barna- vagy nádcukor
  • 125 gramm vaj

Máz:

  • 100 gramm csokoládé (ét és tej)
  • 10 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy tálban verjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a juharszirupot is. Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd forgassuk a vajas keverékhez. 

Egy evőkanállal halmozzunk kis kupacokat a sütőpapírra, majd lapogassuk le őket. Hagyjunk helyet a halmok között, mert ki fognak terülni, miközben sülnek. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kihűlni. 

Miközben a kekszek hűlnek, a csokit olvasszuk fel a vajjal. Mindegyik kekszre tegyünk egy teáskanálnyi olvasztott csokit és kenjük szét a tetejükön. Várjuk meg, amíg megdermed. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük