Karamellás szilvás pite - ezt feltétlen ki kell próbálnod!
Egyszerűbb, mint almából, és finomabb is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a fahéjas szilva szerintem az egyik legkívánatosabb ízkombináció. Már-már irodalmi magasságokba emelkedik, amint a szilva állandó, eposzi jelzője a "fahéjas", és ez teljesen megérdemelt, és helyénvaló így. Tegyünk még hozzá egy kis karamellt is, még jobb lesz tőle.

A francia tarte tatin eredetileg almából készül, és az a lényege, hogy egy kellemesen lágy karamellréteg veszi körül a gyümölcsöt, és ennek a tetejére jön a tészta. A világ (és a süti) rendje csak sütés után áll helyre, amikor a tortát egy tányérra borítjuk.

Ekkor a tészta végre alulra kerül, a gyümölcs és a karamell pedig felülre. Ugyanezt a mutatványt természetesen szilvával is el lehet végezni, sőt, ha minket kérdeztek, kimondottan ajánlott kipróbálni, mert elképesztően finom lesz.

A gyümölcstől lesz olyan finom

A gyümölcsös torták legfőbb trükkje, hogy ne sajnáljuk belőlük a gyümölcsöt. Egyszerű, nem? A szilvákat félbe vágjuk, kimagozzuk, és addig pakoljuk, amíg csak fér a tepsink aljára. Az íze, a leve, mind-mind belemegy a sütibe, attól lesz a végén olyan finom és szaftos. Ne higgyetek a kényszeres, minden sütit vaníliafagyival tálalóknak, mert ez anélkül is simán megállja a helyét!

Karamellás szilvás pite

szilvás tarte tatin

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 5 dekagramm A karamellhez: vaj
  • 12 dekagramm cukor
  • 40 dekagramm szilva
  • 20 dekagramm A tésztához: liszt
  • 10 dekagramm cukor
  • 5 dekagramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 1.5 deciliter tej
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat félbevágjuk, és kiszedjük a magját.

Elkészítjük a karamellt. A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk teljesen felolvadni. Nem kell kevergetni, mert csomós lesz, magától is megtörténik a csoda.

Amikor kész, átöntjük a piteformánkba, vagy egy tepsibe, vagy más, tűzálló tálba. A tetejére tesszük a szilvákat úgy, hogy a vágott felük kerüljön alulra. Szórjuk meg fahéjjal.

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.

Most elkészítjük a tésztát. Először elegyítsük a lisztet a sóval és a sütőporral.

Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, azzal is keverjük el jól, majd öntsük hozzá a tejet is. Keverjük el alaposan.

Ezt a masszát öntsük a lisztes tálba, majd fakanállal keverjük jól össze.

Öntsük rá a szilvákra, majd toljuk be a sütőbe. A színéből tudjuk, hogy elkészült, de tűpróbát is alkalmazhatunk, csak vigyázzunk, nehogy karamellig nyomjuk a tűt.

Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Amikor már gyaníthatóan egyben fog maradni, tegyünk a tálra egy tányért, és egy határozott mozdulattal borítsuk rá a tortát, így a gyümölcs felülre kerül. Szeleteljük. Szerintem langyosan a legjobb.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük