Karamellás szilvás pite - ezt feltétlen ki kell próbálnod!
Egyszerűbb, mint almából, és finomabb is
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a fahéjas szilva szerintem az egyik legkívánatosabb ízkombináció. Már-már irodalmi magasságokba emelkedik, amint a szilva állandó, eposzi jelzője a "fahéjas", és ez teljesen megérdemelt, és helyénvaló így. Tegyünk még hozzá egy kis karamellt is, még jobb lesz tőle.
A francia tarte tatin eredetileg almából készül, és az a lényege, hogy egy kellemesen lágy karamellréteg veszi körül a gyümölcsöt, és ennek a tetejére jön a tészta. A világ (és a süti) rendje csak sütés után áll helyre, amikor a tortát egy tányérra borítjuk.
Ekkor a tészta végre alulra kerül, a gyümölcs és a karamell pedig felülre. Ugyanezt a mutatványt természetesen szilvával is el lehet végezni, sőt, ha minket kérdeztek, kimondottan ajánlott kipróbálni, mert elképesztően finom lesz.
A gyümölcstől lesz olyan finom
A gyümölcsös torták legfőbb trükkje, hogy ne sajnáljuk belőlük a gyümölcsöt. Egyszerű, nem? A szilvákat félbe vágjuk, kimagozzuk, és addig pakoljuk, amíg csak fér a tepsink aljára. Az íze, a leve, mind-mind belemegy a sütibe, attól lesz a végén olyan finom és szaftos. Ne higgyetek a kényszeres, minden sütit vaníliafagyival tálalóknak, mert ez anélkül is simán megállja a helyét!
Karamellás szilvás pite
Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 dekagramm A karamellhez: vaj
- 12 dekagramm cukor
- 40 dekagramm szilva
- 20 dekagramm A tésztához: liszt
- 10 dekagramm cukor
- 5 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 1.5 deciliter tej
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
Elkészítjük a karamellt. A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk teljesen felolvadni. Nem kell kevergetni, mert csomós lesz, magától is megtörténik a csoda.
Amikor kész, átöntjük a piteformánkba, vagy egy tepsibe, vagy más, tűzálló tálba. A tetejére tesszük a szilvákat úgy, hogy a vágott felük kerüljön alulra. Szórjuk meg fahéjjal.
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
Most elkészítjük a tésztát. Először elegyítsük a lisztet a sóval és a sütőporral.
Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, azzal is keverjük el jól, majd öntsük hozzá a tejet is. Keverjük el alaposan.
Ezt a masszát öntsük a lisztes tálba, majd fakanállal keverjük jól össze.
Öntsük rá a szilvákra, majd toljuk be a sütőbe. A színéből tudjuk, hogy elkészült, de tűpróbát is alkalmazhatunk, csak vigyázzunk, nehogy karamellig nyomjuk a tűt.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Amikor már gyaníthatóan egyben fog maradni, tegyünk a tálra egy tányért, és egy határozott mozdulattal borítsuk rá a tortát, így a gyümölcs felülre kerül. Szeleteljük. Szerintem langyosan a legjobb.
Fotó: Shutterstock