
A karamellás tej nem csak köhögésre való – Forrón fogyasztva a legfinomabb

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
A népi gyógyászatban felső légúti panaszokat is kezeltek vele, de hideg időben tökéletes kényeztetés egy bögre karamellás tej.
A karamellás tej nem más, mint karamellizált cukor felöntve forró tejjel. Gyerekkoromban zacskóban is árulták, ahogy a tejet, ma már eltűnt az élelmiszerboltok polcairól. Ha ki szeretnéd próbálni, otthon is könnyűszerrel elkészítheted, hiszen csak kristálycukor és tej kell hozzá, és így biztos nem lesz tele adalékanyagokkal sem. Ha hasonlóan melengető téli italra vágysz, akkor készíts forró csokoládét, hagyományos, de akár fehér változatban is.
A karamellás tej nagyon hamar elkészül, egyedül arra kell vigyázni, hogy a cukor viszonylag lassan kezd el olvadni, de utána gyorsan meg tud égni. Ne menj el a tűzhely mellől, és amikor már egy kis drappos színt kapott és folyékony lett, azonnal öntsd rá a tejet, és kezdd el keverni.
Karamellás tej

Hozzávalók 1 pohárhoz
- 2 deciliter tej
- 2 evőkanál cukor (fehér vagy nád)
Elkészítés:
A cukrot szórjuk egy edénybe, és alacsony lángon melegítsük addig, amíg felolvad és karamellizálódik. Gyorsan öntsük fel a tejjel, és folyamatosan kevergetve forraljunk rajta egyet.
Még forrón fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors