
Karamellizált édeskrumplikockák baconnel sütve – Szuper köret karácsonyi sültek mellé

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt

Hűsítő, görögdinnyés pálcikás jégkrém: turmixgépben készül

Grillezett pulykaburger: roppanós zöldségekkel, puha bucival

Nem romlandó strandkaják otthonról: ezek bírják a hőséget

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan
Az édeskrumpli az a zöldség, amelyből néhány hozzávalóval igazi ünnepi köretet tudsz varázsolni.
Az édeskrumpli nemcsak egészséges, hanem nagyon jól ízesíthető köret is. Sőt, levest vagy rakottast is készíthetsz belőle. A batáta édeskés ízét egy kevés barna cukorral fokozhatod, amely gyönyörűen fog karamellizálódni a külsején. Így egy kicsit más ízvilágú lesz, mintha csak sütőben megsütnéd, de húsok mellé is nagyon jól illik. Ha nem szereted a bacont, vagy túl soknak tartod, készítheted anélkül is.
A bacon és a cukor szépen karamellizálódik külön-külön is, de együtt még jobban összeérnek az ízek. A fahéj pedig egészen egzotikussá varázsolja az összhatást. Ha szeretnéd, édesburgonya helyett sütőtökkel is kipróbálhatod.
Karamellizált édeskrumpli baconnel

Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab édeskrumpli (nagy)
- 5 szelet bacon
- 3 evőkanál olívaolaj
- 80 gramm barna cukor
- ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
Az édeskrumplit hámozzuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra. A bacont is vágjuk kisebb kockákra.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy nagyobb tálba tegyük bele az édeskrumplikat, locsoljuk rájuk az olívaolajat, és forgassuk össze vele. Keverjük hozzá a bacont, a fahéjat és a barna cukrot is.
A keveréket oszlassuk el a sütőpapíron. Süssük 30-35 percig.
Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images