Karamellizált hagymával és sajttal sült csirkemell: nagyon szaftos marad a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a recept az újabb bizonyíték a csirkemell sokszínűségére, nagyon izgalmas, szaftos, ízletes formában készül a hús.
Ha szereted a karamellizált hagymát, rajongsz a sajtokért és a sült csirkemell is a kedvenceid közé tartozik, ez a recept biztos befutó lesz. A sűrű, ízekben gazdag szósz, az édeskés hagyma, a nyúlós sajt és a puha hús együtt olyan ízkombinációt alkotnak, amit kár lenne kihagyni. A hagyma karamellizálása picit időigényes folyamat, de ezzel a trükkel felgyorsíthatod a munkát.
Azért, hogy a csirkemell ne legyen száraz, egy isteni, sűrű szósz készül hozzá, ehhez csak marhából készült alaplére és lisztre - vagy keményítőre - lesz szükséged. A kész mártásba már csak bele kell forgatni az előre karamellizált hagymát és az elősütött csirkemellet, majd mehet minden a sütőbe. Éppen csak addig kell sütni, míg a sajt megolvad és bugyogni kezd, addigra a csirke belseje is biztosan elkészül.
Fontos, hogy olyan serpenyővel dolgozz, amit a sütőbe is be lehet tenni, de ha esetleg nincs ilyened, a szószt, miután besűrűsödött, öntsd át egy magas falú tepsibe, mehet bele a hús és a zöldség, majd tolhatod is a sütőbe.
Hagymás-sajtos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm vöröshagyma
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 500 milliliter alaplé (marha)
- 150 gramm ementáli sajt
- 80 milliliter olívaolaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál zsálya
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfiléket, ha vastagok, hosszában vágjuk ketté. A sajtot reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.
Tegyünk egy - sütőbe is betehető - serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a hagymát, sózzuk, majd időközönként megkeverve 15-20 percig dinszteljük, míg puha és karamellizált nem lesz, akkor jó, ha már barna a színe. Adjuk hozzá a balzsamecetet, majd 3-5 percig így is dinszteljük, közben kevergessük, nehogy leégjen. Húzzuk le a hagymát a tűzről, tegyük át egy tálba.
Öntsük a maradék olajat a serpenyőbe, melegítsük fel. Közben a csirkemellfilék mindkét oldalát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és zsályával. Tegyük őket a forró olajba, nagy lángon, mindkét oldalukat pár percig süssük, míg kívülről aranybarna színt nem kapnak. Tegyük félre a húst.
Öntsük az alaplevet ugyanebbe a serpenyőbe, forraljuk fel, nyugodtan szedjük fel a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot. Ha forr, vegyük lejjebb a hőrmérsékletet. Szedjünk ki belőle egy merőkanállal, amit keverjünk csomómentesre a liszttel, utána öntsük vissza a keveréket a többi alapléhez. 5-7 percig főzzük, míg picit besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük vissza a hagymát és a csirkemellet a serpenyőbe, keverjük össze a szósszal, majd szórjuk meg a húsok tetejét reszelt sajttal. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, addig süssük, míg a sajt bugyogni nem kezd, a csirkemell pedig át nem sül teljesen.
Melegen, rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images