Galuskás karfiolleves sok zöldséggel: klasszikus, nem menzás receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vannak olyan zöldségek, amelyek olyan elképesztő erővel bírnak, hogy ízes lévé varázsolják a vizet.
Ez a karfiolleves ugyanazon a képleten alapszik, amelyet nagyapai örökségként használok rendszeresen és sosem okoz csalódást. Ebben az esetben különösen nem, mert a karfiolnak elképesztő ereje van, amivel akár a sima vízből is fantasztikus ízű lé születik.
A gazdag ízű lé titka a lassú főzés - fontos, hogy az alapanyagok szép lassan adják át az ízüket a lének és erre legyen idejük is, még mielőtt péppé puhulnának.
A tejföl és a nokedli teszi igazán házi, laktató, szeretnivaló étellé ezt a levest, egyiket sem érdemes sajnálni tőle.
Karfiolleves galuskával
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 1 evőkanál vaj
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab petrezselyemgyökér
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 csokor friss petrezselyem
A galuskához
- 1 darab tojás
- 60 gramm liszt
- 1 teáskanál vaj
A tálaláshoz
- tejföl
Elkészítés:
A répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkarikázzuk, a vajat egy nagy lábosban felolvasztjuk, fedő alatt néhány percig pároljuk a keveréket. A karfiolt rózsákra szedjük, az alaphoz forgatjuk, sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és nagyon alacsony lángon főzzük, míg minden meg nem puhul.
A tojást egy tálba ütjük, felverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a puha vajat. Simára keverjük, a lobogó levesbe szaggatjuk. Néhány percig még főzzük, végül beleaprítjuk a petrezselymet is és elzárjuk alatta a lángot.
Tálaláskor tejfölt teszünk a tányérokba.
Fotók: Ács Bori/Sóbors