Galuskás karfiolleves sok zöldséggel: klasszikus, nem menzás receptet mutatunk

karfiol leves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak olyan zöldségek, amelyek olyan elképesztő erővel bírnak, hogy ízes lévé varázsolják a vizet.

Ez a karfiolleves ugyanazon a képleten alapszik, amelyet nagyapai örökségként használok rendszeresen és sosem okoz csalódást. Ebben az esetben különösen nem, mert a karfiolnak elképesztő ereje van, amivel akár a sima vízből is fantasztikus ízű lé születik. 

A gazdag ízű lé titka a lassú főzés - fontos, hogy az alapanyagok szép lassan adják át az ízüket a lének és erre legyen idejük is, még mielőtt péppé puhulnának.

A tejföl és a nokedli teszi igazán házi, laktató, szeretnivaló étellé ezt a levest, egyiket sem érdemes sajnálni tőle.

Karfiolleves galuskával

karfiol leves kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 csokor friss petrezselyem

A galuskához

  • 1 darab tojás
  • 60 gramm liszt
  • 1 teáskanál vaj

A tálaláshoz

  • tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkarikázzuk, a vajat egy nagy lábosban felolvasztjuk, fedő alatt néhány percig pároljuk a keveréket. A karfiolt rózsákra szedjük, az alaphoz forgatjuk, sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és nagyon alacsony lángon főzzük, míg minden meg nem puhul.

A tojást egy tálba ütjük, felverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a puha vajat. Simára keverjük, a lobogó levesbe szaggatjuk. Néhány percig még főzzük, végül beleaprítjuk a petrezselymet is és elzárjuk alatta a lángot.

Tálaláskor tejfölt teszünk a tányérokba.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük