
Galuskás karfiolleves sok zöldséggel: klasszikus, nem menzás receptet mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha

8 szuper muffinrecept, amit a legkisebbek is elkészíthetnek és díszíthetnek
Vannak olyan zöldségek, amelyek olyan elképesztő erővel bírnak, hogy ízes lévé varázsolják a vizet.
Ez a karfiolleves ugyanazon a képleten alapszik, amelyet nagyapai örökségként használok rendszeresen és sosem okoz csalódást. Ebben az esetben különösen nem, mert a karfiolnak elképesztő ereje van, amivel akár a sima vízből is fantasztikus ízű lé születik.
A gazdag ízű lé titka a lassú főzés - fontos, hogy az alapanyagok szép lassan adják át az ízüket a lének és erre legyen idejük is, még mielőtt péppé puhulnának.
A tejföl és a nokedli teszi igazán házi, laktató, szeretnivaló étellé ezt a levest, egyiket sem érdemes sajnálni tőle.
Karfiolleves galuskával

Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 1 evőkanál vaj
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab petrezselyemgyökér
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 csokor friss petrezselyem
A galuskához
- 1 darab tojás
- 60 gramm liszt
- 1 teáskanál vaj
A tálaláshoz
- tejföl
Elkészítés:
A répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, felkarikázzuk, a vajat egy nagy lábosban felolvasztjuk, fedő alatt néhány percig pároljuk a keveréket. A karfiolt rózsákra szedjük, az alaphoz forgatjuk, sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és nagyon alacsony lángon főzzük, míg minden meg nem puhul.
A tojást egy tálba ütjük, felverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a puha vajat. Simára keverjük, a lobogó levesbe szaggatjuk. Néhány percig még főzzük, végül beleaprítjuk a petrezselymet is és elzárjuk alatta a lángot.
Tálaláskor tejfölt teszünk a tányérokba.
Fotók: Ács Bori/Sóbors