Selymes karfiolkrémleves cheddar sajttal - Nem kell utána második fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az őszi hidegben semmi sem melegít fel jobban, mint egy sűrű és tartalmas krémleves, pláne, ha jó sok zöldségből készül.
Ősszel van igazán jelentősége annak, hogy megfelelő mennyiségben vigyél be a szervezetedbe zöldségeket és gyümölcsöket. A saláták a hideg időben kicsit háttérbe szorulnak, hogy átadják a helyüket a krémleveseknek.
A krémlevesben az a jó, hogy sokféle zöldséget lehet belefőzni koncentráltan, amitől nemcsak egészséges, hanem laktató is lesz. Ebbe a krémlevesbe sajt is kerül, méghozzá a zsírosabb fajta cheddar, így egy tányérral már biztosan jóllaksz.
Karfiolkrémleves cheddar sajttal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 0.5 fej zeller
- 1 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 1 fej karfiol
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 100 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
A hagymát, a zellert, a fokhagymát és a sárgarépát vágjuk apróra.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd szép sorban a többi zöldséget, körülbelül 5-8 perc alatt. A végén adjuk hozzá a fokhagymát is.
A krumplit is kockázzuk fel, a karfiolt szedjük rózsáira, majd tegyük ezt is lábasba, öntsük rá az alaplevet, tegyük bele a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget. Félig fedjük le, főzzük 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Ha megpuhultak, vegyük le a tűzhelyről a lábast, vegyük ki a levesből a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítsük. A végén keverjük hozzá a cheddar sajtot, hogy beleolvadjon.
Fotó: Getty Images