![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 immunerősítő zöldség és gyümölcs: ezeket edd az őszi influenzaszezonban
![8immuncover.gif](https://kep.index.hu/1/0/2965/29657/296576/29657697_2276725_215ef593d45bb519b512882e73a03402_wm.gif)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ősszel elképesztően sok vírus kering a levegőben, ha nem vigyázunk, nagyon könnyen ágynak eshetünk. Érdemes ezért odafigyelni a vitamin- és ásványianyag-bevitelre.
Vitaminokat nem csak a gyógyszertárakban szerezhetünk be, sőt, némelyik gyümölcs vagy zöldség akár a napi vitaminszükséglet kétszeresét is fedezi, amelyre ebben az őszi időszakban különösen nagy szükség van.
Igyekeztünk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket összeválogatni, illetve van benne egy-két olyan, ami bár nem kifejezetten őszi, de egész évben beszerezhető.
Brokkoli
A brokkoli az egyik legjobb C-vitaminforrás, egy virág a napi szükséglet kétszeresét biztosítja. Ráadásul jelentős mennyiségű káliumot, étkezési rostot és fehérjét is tartalmaz. Természetesen nyersen érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve vagy párolva sem vesznek el teljesen. A brokkolinak alacsony a kalóriatartalma is, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Cékla
A céklában a betain nevű festékanyag található, amely védi a szervezetet a rákkeltő anyagokkal szemben és kiváló immunerősítő. Nem csak antioxidáns-, folsavtartalma is magas, amely részt vesz az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. A cékla jó hatással van a májra és a vérképzésre is. Mivel nyersen érvényesül leginkább a hatása, érdemes lereszelni és egy kis balzsamecettel, fűszerekkel összekeverni, úgy fogyasztani, vagy esetleg levet készíteni belőle.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2965/29657/296577/29657741_325f7dbaa217975021447e9328bbb0dd_wm.gif)
Spenót
Bár a spenót alapvetően tavaszi zöldség, a legtöbb szupermarketben ilyenkor is meg tudjuk venni friss, leveles változatban, mirelit formában pedig bárhol. A spenótnak elképesztően magas az antioxidánstartalma, ezért az egyik legjobb immunerősítő, nagy szerepe van az immunrendszer normál működésében. Magas a K-vitamintartalma, de emésztésserkentő és béltisztító hatással is bír. A spenótban nyersen, salátaként érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve és párolva is nagyon egészséges.
Káposzta
Ezalatt főként a savanyú káposztát értem. A savanyú káposztának nagyon magas az antioxidáns- és a C-vitamintartalma is, így erősíti az immunrendszert. A káposzta ráadásul serkenti az emésztést, méregtelenít és az emésztőrendszeri gyulladásos betegségeket is megszünteti. A savanyú káposztában - főként a levében - ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek a szervezetbe kerülve megakadályozzák a káros mikrobák elszaporodását, így helyreállítják a bélflórát.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2965/29657/296577/29657743_5261cdc2244e7b26591d8b436b5570da_wm.gif)
Kivi
Kivi már bármikor kapható, mégis ősszel és télen van igazán szezonja, nem véletlenül. A kivinek ugyanis amilyen alacsony a kalóriatartalma, olyan magas a C-vitamintartalma. Két közepes kivi a napi szükséglet több mint kétszeresét biztosítja, de viszonylag sok káliumot és étkezési rostot is tartalmaz. Magában, gyümölcssalátában vagy joghurtba keverve fogyasszuk.
Grapefruit
A grapefruit is elképesztően magas C-vitamintartalommal bír, már a gyümölcs fele fedezi a napi szükségletet. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, gyakran csak fogyókúra során fogyasztják, pedig az egyik legjobb immunerősítő citrusféle. A grapefruit magjából készített oldat például kifejezetten vírus- és baktériumölő hatású. Ha valaki nem szereti az ízét, adja narancsléhez a kifacsart levét, úgy sokkal kellemesebb ízvilágú lesz.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2965/29657/296577/29657745_5484fc57a438fd07c8d6ae6d5252e49b_wm.gif)
Kékszőlő
A szőlő alapvetően is az egészséges gyümölcsök közé tartozik, de a kékszőlő az igazi gyógyszer. A színét az antocianin nevű festékanyag adja, amely antioxidáns tulajdonságú, véd a szív- és az érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben. Ebből kifolyólag a vörösbor fogyasztása - kis mértékben - is ajánlott, ugyanis a polifenolok a gyomorba jutva fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat. A szőlőmag jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, a szőlő cukortartalma pedig még energiát is ad.
Alma
Az alma egész évben kapható gyümölcs, mégis sokszor elmegyünk mellette. Pedig nem véletlen a mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." Az almában lévő flavonoid antioxidáns hatású, illetve C-vitamiban is gazdag, ez a két tulajdonság együtt nagyon sokat tesz az immunrendszer normál működéséért. A gyümölcsben lévő pektin helyreállítja az emésztést, illetve csökkenti a káros koleszterinszintet a szervezetben. Mindenképp héjastól érdemes fogyasztani.
Fotó: Getty Images