Karfiolos-cheddar sajtos tócsni: karakteres ízek egy könnyű fogásban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karfiol és a cheddar sajt zseniális páros. A karfiol enyhe, natúr, viszonylag semleges ízéhez nagyon jól passzol a cheddar sajt karakteres, jellegzetes íze, tökéletesen kiegészítik egymást.
Erre akkor jöttem rá, amikor elkészítettem a karfiol mac'n'cheese-t, az utóbbi idők legnagyobb kedvencét. Elkezdtem további receptek után kutatni, amelyekben a cheddar és a karfiol párosa hasonlóképpen érvényesül, így bukkantam rá erre a tócsnira.
Az elkészítése nem bonyolult, annyi munka van csak vele, míg a sajtokat lereszeljük, illetve a karfiolt előfőzzük, utána már gyerekjáték az egész: mindent összekeverünk, majd egy kis zsiradékon kisütünk.
Ettől lesz ropogós
Nem mondom, hogy más sajtokkal nem lesz finom, nyugodtan reszeljük bele, amit a hűtőben találunk, de érdemes legalább egyszer cheddarból is elkészíteni. Liszt nem kerül bele, zsemlemorzsa tartja össze az alapanyagokat, amelyet lecserélhetünk panko morzsára is, ha ropogósabb élményre vágyunk.
Karfiolos-cheddar sajtos tócsni
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 1 bögre cheddar sajt (reszelt)
- 0.25 bögre parmezán sajt
- 2 darab tojás
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
- ízlés szerint cayenne-bors
- ízlés szerint só
- 0.25 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Keverjük össze az apróra vágott karfiolt a sajtokkal, tojással, zsemlemorzsával és a fűszerekkel, míg egynemű massza nem lesz.
Vékonyan olajozzunk meg egy serpenyőt, hevítsük fel, majd öntsünk bele kisebb adagokat a karfiolos masszából. A tócsnik mindkét oldalát 3-4 percig süssük, mikor aranybarna, készen van. Tejföllel kínáljuk.
Fotó: Getty Images