Pirult karfiolsteak selymes sajtszósszal: húsmentes főétel nem csak vegáknak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajtszósz is megér egy misét, chilivel, mustárral és fokhagymával ízesítve mennyei lesz, bármilyen zöldséget feldob.
Bár teljesen húsmentes az alábbi fogás, annyira laktató és finom, hogy semmi nem hiányzik róla. A karfiolt vastag szeletekben kell sütni, mint a steaket, innen az elnevezés, majd a pirult zöldséget selymes sajtszósszal öntjük nyakon.
Fontos, hogy a karfiolnak ne vágd ki a torzsáját, az tartja egyben a szeleteket. Ha mégis szétesnének, akkor se aggódj, dobd a nagyobb rózsákat a karfiolsteakek mellé, szép pirosra sülnek, csak kevésbé mutatósak.
A sajtszószhoz alapvetően csak tejszínre és sajtra van szükség, de érdemes felturbózni az alapreceptet: mehet bele mustár, chiliszósz és fokhagyma is, sokkal finomabb lesz. Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá nyugodtan egy kevés tejet, de óvatosan adagold, mert könnyen áteshetsz a ló túloldalára.
Karfiolsteak sajtszósszal
Hozzávalók 6 szelethez
- 1 nagy fej karfiol
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 2 deciliter tejszín
- 200 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanál chiliszósz (opcionális)
- zöldhagyma (tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A karfiolról szedjük le a leveleket, vágjuk le a végét, de a torzsáját ne vágjuk ki. Vágjuk a karfiolt 6 egyforma szeletre a tetejétől egészen az aljáig. Tegyük a „steakeket” az előkészített tepsire, locsoljuk meg őket olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk.
Toljuk a sütőbe 15 percre, majd fordítsuk meg őket, és tegyük vissza még 10 percre, míg puha és pirult nem lesz a karfiol.
Amíg sül a karfiol, készítsük el a szószt: a tejszínt, a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a mustárt és a chiliszószt keverjük össze egy kis lábasban. Tegyük közepes láng fölé, majd kevergetve melegítsük, míg a sajt el nem olvad. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, sózzuk, borsozzuk a szószt, majd lassú tűzön főzzük még 5 percig, míg teljesen egynemű nem lesz a szósz. Ha esetleg túl sűrű, 1-2 evőkanál tejjel hígíthatjuk.
A kész karfiolt locsoljuk meg a sajtszósszal, szórjuk meg karikákra vágott zöldhagymával, majd kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors