Selymes sörös sajtszósz rengeteg cheddarral – Szuper mártogatós nem csak nachos mellé

cheddarszósz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akkor jó, ha selymes, egynemű a sajtszósz, a sörtől aromás, a cheddartól krémes lesz, az egyik legfinomabb mártogatós.

Szuper alaprecept, a sörös sajtszósz a kerti partik sztárja lesz, nem csak nachos mellé, de húsokhoz, zöldségekhez vagy akár foszlós perechez is tökéletes mártogatós. Sörből érdemes valamilyen aromás világos sört választani, IPA-val például isteni lesz, de ez ízlés szerint variálható. 

Fontos, hogy a sajtszósz krémes, selymes legyen, ezért kisebb adagokban keverjük bele a cheddart - ha esetleg darabos marad, öntsük a szószt egy tálba, tegyük a mikróba, majd 10 másodpercenként keverjük át, míg teljesen egynemű nem lesz. Ha nem rögtön kínáljuk, vagy esetleg marad belőle, gáztűzhelyen érdemes megmelegíteni. 

Bár nem az alaprecept része, a Worchestershire-szósz feldobja a mártogatóst, de jól működik a sajttal a chiliszósz vagy akár az almaborecet is.

Sörös sajtszósz

cheddarszósz2

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 250 milliliter tej
  • 125 milliliter világos sör
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 0.25 teáskanál
  • 340 gramm cheddar sajt
  • opcionális Worchestershire-szósz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban. Ha felolvadt, keverjük bele a lisztet, folyamatosan kevergetve fél percig pirítsuk.

Fokokozatosan adagolva öntsük bele a sört, majd a tejet. Kevergetve főzzük 5-7 percig, míg be nem sűrűsödik. Ha sűrű, keverjük bele a sót, mustárt és - ha használunk - 1 teáskanál Worchesterhire-szószt.

Húzzuk le a tűzről, majd kisebb adagokban keverjük bele a reszelt cheddar sajtot, míg az összes el nem olvad, ne maradjon benne nagyob darab. Rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük