Régi kedvenc a mama receptes füzetéből – A szépséges Kata szelet mindenkit elvarázsol
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A legtöbb családi receptes füzet féltve őrzött lapjain megbújik néhány férfi vagy női nevű desszert, melynek hallatán kedves emlékek elevenednek fel az édesszájúak előtt.
A hagyományos, régi desszertek közül jó néhány férfi vagy női nevet visel, a leghíresebb édes szeletek az Anikó, Tamás, Lajcsi, Részeges Izidor vagy épp a csodálatos tojásfehérjehabbal borított Kata szelet.
Nálunk minden családi eseményen az asztalra kerül a mutatós sütemény, amit valamiért anyukám egy időben Zsuzsi szeletként mutatott be a vendégeknek, a kóstolók pedig megint más néven, anyukám után Ági szeletnek hívták.
A háromlapos süteményt a töltelék és a tetején elterülő tojásfehérjehab teszi különlegessé. A három lapból egyet a töltelékbe kell morzsolni, rummal, baracklekvárral és vaníliás pudinggal kell krémesre keverni, ezektől fantasztikus íze lesz. A tojáshabot vízgőz felett szokták fényesre verni, utána pedig a süti tetejére simítani, én azonban múltkor csak simán, robotggépel vertem fel, majd a sütit visszatoltam pár percre a sütőbe a habbal a tetején, amíg szépen megbarnult.
Kata szelet
Hozzávalók 8 személyre
A tésztához:
- 15 dekagramm vaj
- 15 dekagramm cukor
- 55 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1.5 deciliter tej
- 5 darab tojássárgája
A töltelékhez:
- 3 deciliter tej
- 15 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dekagramm vaj
- 5 dekagramm kakaó (cukrozatlan)
- 38 milliliter rum
- 15 dekagramm baracklekvár
- baracklekvár a kenéshez
A tetejére:
- 5 darab tojásfehérje
- 25 dekagramm cukor
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet a sütőporral keverjük el.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgákat a lisztes-sütőporos keverékkel együtt. Annyi tejet öntsünk hozzá (1-1,5 deciliter), hogy jól formázható tésztát tudjunk belőle gyúrni, majd formázzuk cipóvá, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
A tésztacipót tegyük enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 3 egyenlő részre, mindegyik darabból nyújtsunk körülbelül 30x30 centiméteres lapot, majd a sütőlap (tepsi) hátoldalára tegyünk sütőpapírt, arra a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt a lapokat egyenként süssük aranybarnára. A három lap közül az egyiket törjük össze még melegen. A másik két lapot hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A krém:
2 deciliter tejet a cukorral forraljunk fel, a maradék tejben keverjük el a vaníliás pudingport, majd sűrítsük be vele a felforralt tejet. Amikor kihűlt, keverjük bele a vajat, kakaót, rumot, tésztamorzsát és a baracklekvárt (több is lehet belőle, amennyit felvesz a massza), a lényeg, hogy kenhető, sűrű massza legyen a végeredmény.
Töltés:
Az egyik lapot érdemes megkenni enyhén baracklekvárral, majd azon eloszlatni a tölteléket, utána a tetejére rátenni a másik lapot.
A tetejére:
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük sűrű, fényes habbá, majd kenjük a sütemény tetejére. A sütit hűtőben kell tárolni, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors