A klasszikus kókuszkocka receptje
Szereted a kókuszkockát? Ez sokkal finomabb, mint amit gyerekként majszoltál.
A kókuszkocka igazi retró finomság, melyre nem lehet ráunni, ám ha te is szereted az új dolgokat, akkor érdemes kicsit játszani a híres sütemény összeállításával. Korábban fehér csokis mázzal álmodtuk újra, most a kávérajongók kedvében járunk. A tésztája sem a hagyományos mézes-vajas, egy pénztárcabarátabb verziót mutatunk.
Sokan nem is gondolnák, de a népszerű sütemény egy konyhai malőrnek köszönhetően látta meg a napvilágot. Úgy hírlik ugyanis, hogy véletlenül esett a piskóta a csokimázba, aztán pedig, hogy mentsék a menthetőt, kókuszreszelékes ruhát kapott. A kókuszkocka igazi régi kedvenc, melynek az elkészítése egyszerű, kezdők is könnyedén megbirkóznak vele. A csábító sütemény egy sima hétköznapra vagy ünnepekkor is összedobható.
Tészta:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, utána adjuk hozzá a vizet, a kókuszreszeléket és a lisztet.
A fehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a tojássárgás masszával.
A tepsit (20x30cm) béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát és toljuk a sütőbe. A tésztát 20-25 perc alatt süssük készre. Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
A kész tésztát teljesen hűtsük ki, utána tetszés szerint vágjuk kockákra.
Máz:
A kávét öntsük lábasba, adjuk hozzá a feldarabolt csokit, melegítve olvasszuk fel, és a rumot is keverjük hozzá.
A tésztakockákat először minden oldalával mártsuk a mázba, utána hempergessük meg a kókuszreszelékben.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu