Kecskesajtos sült füge - amilyen menő, olyan egyszerű elkészíteni
Szezonja van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A kecskesajtos sült füge egy igazi villantós előétel. Még akkor is, ha nálunk a kert végében itt virít a nagy fügefa, ami csak úgy ontja a terméseit (az aljában meg ott nő a rukkola), a kecskesajtot pedig a szomszéd hozta az előbb kóstolóba. Ráadásul elkészíteni sem tart tovább negyed óránál, de ebben már a sütés is benne van.
Attól még szem nem marad szárazon, amikor megkóstoljuk ezt az édes-fanyar csodát. Higgyétek el nekem, zseni volt, aki kitalálta. Természetesen, ha a ti kertetekben nincs fügefa, akkor sincs veszve semmi, mivel mostanában nagyjából minden zöldségesnél és szupermarketben, de még a diszkontokban is kapható a füge darabáron, és kecskesajthoz se nehéz hozzájutni, még akkor sem, ha nem legel itt a szomszédban a Mici.
Amikor a kecskesajt választásra kerül a sor, arra vigyázz, hogy egyrészt ne legyenek benne mindenféle zavaró fűszerek. Valamiért imádják a kecskesajtot fűszerezni a termelők, de szerintem ebben az ételben semmi szükség rá. Valamint ne legyen kemény, érlelt a sajt, hanem valami frisset válassz, esetleg kecske krémsajtot.
Gyerekjáték
Az elkészítése annyira egyszerű, hogy tényleg csak a rend kedvéért írjuk le: a fügéket szépen a talpukra állítjuk, a tetejükről levágjuk a kis csutkájukat, majd X alakban bevágjuk a gyümölcsöket a felső harmadukig. Az így keletkezett résbe locsolunk egy kis olívaolajat, de nem esünk túlzásokba, majd megtöltjük a kecskesajttal, és beküldjük a sütőbe. Öt perc után kész is vagyunk, tálalhatjuk a csodát.
Kecskesajttal töltött füge
Hozzávalók 4 adaghoz
- 12 darab füge
- 12 dekagramm kecskesajt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál méz
- 1 ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
A fügéket sütőlapra állítjuk, felső harmadukat X alakban bevágjuk.
Finoman meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és beletöltjük az elmorzsolt vagy lereszelt kecskesajtot.
Csorgatunk rá egy kis mézet, majd betoljuk a sütőbe. Öt perc után már elkezd pirulni, ki is szedhetjük, vigyázzunk, nehogy lekvárrá essen szét a fügénk!
Fotó: Shutterstock