Kecskesajttal és mandulával töltött datolya: a különleges előétel pillanatok alatt elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A datolya kedvelt sütialapanyag természetes cukortartalma miatt, pedig a finomságból sós, fűszeres falatkák is gyárthatóak, amelyeket előételként kínálhatsz.
A datolya kedvelt csemege, magában is jólesik csipegetni belőle, leggyakrabban aszalt formában lehet hozzájutni, de frissen is beszerezhető. Vásárlásnál hagyatkozz az érzékeidre, hogy tökéletes árut vásárolj! Vizsgáld meg alaposan, az édes datolya színe barna, fényesen csillogó, a héja feszes, sima tapintású. Hűtőben egy hétig gond nélkül tárolhatod. Az aszalt datolyát csomagolva árulják, lejárati ideje mindig fel van tüntetve.
A datolya a sütemények világában nagyon kedvelt alapanyag cukortartalma miatt. Dúsíthatsz vele kevert tésztát, de tölteléknek szánt krémekbe is belekeverheted, poharas desszertekben is remekül érvényesül. Nem csak édességekben, köretben is van helye. A keleti konyha bátran keveri ragukba, pikánsan fűszerezi. Ízletes gyümölcssalátákban is helyet kap, és még könnyed előételként is kínálható.
A kecskesajttal töltött datolyát só-borssal is elég ízesíteni, de ha mediterrán ízvilágot adnál a gusztusos falatkának, akkor bazsalikommal dobd fel. Ha pedig menthetetlenül húspárti vagy, akkor mandula helyett vékonyra szelt prosciutto sonkával tekerd körbe a töltött datolyát. A finomságot a szervírozás előtti napon nyugodtan elkészítheted, alaposan csomagold be fóliával, majd másnap kínáld meg vele a vendégeidet.
Kecskesajttal és mandulával töltött datolya
Hozzávalók 16 darabhoz
- 10 dkg kecskesajt
- 2 evőkanál mascarpone
- só és bors ízlés szerint
- 16 darab datolya
- 1 marék mandula
Elkészítés:
A sajtot keverjük össze a mascarponéval és a fűszerekkel.
A datolyát hosszában vágjuk ketté, a magját szedjük ki.
A krémet habzsákba töltve vagy kanál segítségével adagoljuk a datolyák közepébe.
A kecskesajttal töltött datolyák tetejére szórjunk durvára vágott vagy egészben hagyott mandulát ízlés szerint.
Fotó: Getty Images