![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hagyományos prószarecept kukoricaliszttel, kefirrel - Bátran gazdagítható
![prószacover](https://kep.index.hu/1/0/3292/32921/329211/32921132_2523114_83f8fd86fcb1c933d1cf5324e4db1f6d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyors, egyszerű alaprecept, számtalan verziója létezik, de az alább olvasható az egyik kedvencem.
A prósza az egész gyerekkoromat végigkísérte, szomszéd nénink gyakran sütött, és mindig legalább a felét áthozta nekünk. Legtöbbször lekvárral pettyezte, majd porcukorral szórta meg.
A prószának több változata is ismert, van, aki 100%-ban kukoricalisztből készíti, van, aki vegyesen, de olyat is hallottam, aki sima búzalisztből. Egyesek olajjal, mások vajjal keverik ki a tésztát, illetve kefir helyett joghurtot és tejfölt is lehet használni. A mi Mariska nénink csak és kizárólag kukoricalisztet használt hozzá, így is elkészíthetitek az alábbi receptet, de nekem vegyesen vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban.
A tepsibe öntött nyers tésztába érdemes lekvárt kanalazni, gyümölcsöt szórni, de akár tejföllel is lehet pöttyözni. Ha sósan készítenétek, hagyjátok ki a cukrot a receptből, majd sok tejföllel és szalonnapörccel tálaljátok.
Prósza kefirrel
![prósza](https://kep.index.hu/1/0/3292/32921/329211/32921172_7db8cdbdc32defe2ad9c0e296187a6ea_wm.jpg)
Hozzávalók 9 darabhoz
- 1 bögre kukoricaliszt
- 0.75 bögre búzaliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1.5 bögre kefir
- 70 gramm vaj/olaj
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze alaposan az olvasztott vajat vagy olajat, a kefirt és a tojásokat.
A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük egybe. A tészta sűrű, de önthető lesz.
Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait vagy tepsit. Öntsük bele a tésztát. Ízlés szerint szórjunk bele gyümölcsöket, kanalazzunk bele lekvárt, de hagyhatjuk natúr is.
200 fokon kb. 20-25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!