Hagyományos prószarecept kukoricaliszttel, kefirrel - Bátran gazdagítható

prószacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors, egyszerű alaprecept, számtalan verziója létezik, de az alább olvasható az egyik kedvencem.

A prósza az egész gyerekkoromat végigkísérte, szomszéd nénink gyakran sütött, és mindig legalább a felét áthozta nekünk. Legtöbbször lekvárral pettyezte, majd porcukorral szórta meg.

A prószának több változata is ismert, van, aki 100%-ban kukoricalisztből készíti, van, aki vegyesen, de olyat is hallottam, aki sima búzalisztből. Egyesek olajjal, mások vajjal keverik ki a tésztát, illetve kefir helyett joghurtot és tejfölt is lehet használni. A mi Mariska nénink csak és kizárólag kukoricalisztet használt hozzá, így is elkészíthetitek az alábbi receptet, de nekem vegyesen vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban.

A tepsibe öntött nyers tésztába érdemes lekvárt kanalazni, gyümölcsöt szórni, de akár tejföllel is lehet pöttyözni. Ha sósan készítenétek, hagyjátok ki a cukrot a receptből, majd sok tejföllel és szalonnapörccel tálaljátok.

Prósza kefirrel

prósza

Hozzávalók 9 darabhoz

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 0.75 bögre búzaliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 1.5 bögre kefir
  • 70 gramm vaj/olaj
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot egy tálban.

Egy másik tálban keverjük össze alaposan az olvasztott vajat vagy olajat, a kefirt és a tojásokat. 

A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük egybe. A tészta sűrű, de önthető lesz.

Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es jénait vagy tepsit. Öntsük bele a tésztát. Ízlés szerint szórjunk bele gyümölcsöket, kanalazzunk bele lekvárt, de hagyhatjuk natúr is.

200 fokon kb. 20-25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük