![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
30 perces, laktató kéksajtos krumplikrémleves: egyszerű, mégis pikáns
![krumplikrémleves keksajt](https://kep.index.hu/1/0/2974/29742/297423/29742327_2283247_3e276b7dd8bc284a98ce4a1895a073f4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Picit hűvösebb estéken szükségünk van olyan vacsorára, ami már laktatóbb, mint a saláta, de nem okoz egész éjszakára álmatlanságot.
A kéksajt, pontosabban a kékpenészes sajt jellegzetes ízét az érlelésekor hozzáadott penészgombáknak köszönheti. Ezt az igen jellegzetes, erős ízt sokan nem kedvelik, mert tényleg minden mást elnyom, viszont remekül illik borokhoz, dióhoz, szőlőhöz, valamint mártásoknak is kiváló.
Érdemes kéksajtot fogyasztani
A sajt nemcsak kívülről érlelt, hanem a penész egy speciális eljárásnak köszönhetően a belsejét is átjárja. Akármennyire is érdekes íze van, érdemes kéksajtot fogyasztani, mert rendkívül gazdag kálciumban, foszforban és D-vitaminban, ezen kívül immunerősítő hatású. Ezek a sajtok krémesek, könnyen törhetőek és nagyon erősen fűszeresek, szinte már csípősek.
A krumpli tipikusan az a zöldség, ami annyira semleges ízű, hogy egy kis kéksajttal elképesztően fel lehet dobni, mintha nem is ugyanazt az ételt ennénk.
Kéksajtos krumplikrémleves
![krumplikrémleves kéksajt kicsi](https://kep.index.hu/1/0/2974/29742/297423/29742345_b16520b639a10bf4df23ff1ba80f6135_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 darab babérlevél
- 1 doboz tejföl
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 100 gramm kéksajt
Elkészítés:
A krumplit jól mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük fel zöldségalaplében főni, egészen addig, amíg jól meg nem puhul. Az alaplébe tegyünk babérlevelet is, sózzuk, borsozzuk. Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel turmixoljuk krémesre. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyünk bele tejfölt, és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik.
A végén morzsoljunk bele kéksajtot. Pirítóssal vagy bagettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!