30 perces, laktató kéksajtos krumplikrémleves: egyszerű, mégis pikáns

krumplikrémleves keksajt

Picit hűvösebb estéken szükségünk van olyan vacsorára, ami már laktatóbb, mint a saláta, de nem okoz egész éjszakára álmatlanságot.

A kéksajt, pontosabban a kékpenészes sajt jellegzetes ízét az érlelésekor hozzáadott penészgombáknak köszönheti. Ezt az igen jellegzetes, erős ízt sokan nem kedvelik, mert tényleg minden mást elnyom, viszont remekül illik borokhoz, dióhoz, szőlőhöz, valamint mártásoknak is kiváló. 

Érdemes kéksajtot fogyasztani

A sajt nemcsak kívülről érlelt, hanem a penész egy speciális eljárásnak köszönhetően a belsejét is átjárja. Akármennyire is érdekes íze van, érdemes kéksajtot fogyasztani, mert rendkívül gazdag kálciumban, foszforban és D-vitaminban, ezen kívül immunerősítő hatású. Ezek a sajtok krémesek, könnyen törhetőek és nagyon erősen fűszeresek, szinte már csípősek. 

A krumpli tipikusan az a zöldség, ami annyira semleges ízű, hogy egy kis kéksajttal elképesztően fel lehet dobni, mintha nem is ugyanazt az ételt ennénk.

Kéksajtos krumplikrémleves

krumplikrémleves kéksajt kicsi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 darab babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 100 gramm kéksajt
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit jól mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük fel zöldségalaplében főni, egészen addig, amíg jól meg nem puhul. Az alaplébe tegyünk babérlevelet is, sózzuk, borsozzuk. Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel turmixoljuk krémesre. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyünk bele tejfölt, és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. 

 

A végén morzsoljunk bele kéksajtot. Pirítóssal vagy bagettel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük