Sütőben sült kelbimbó pirított dióval és vörös áfonyával: tökéletes ünnepi köret

kelbimbóköret
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs vele sok munka, alig kell hozzá valami, mégis isteni finom és izgalmas ez a pirított kelbimbós köret.

Egyszerű, ízeiben mégis nagyon összetett ez az ünnepi köret, a sütőben sült kelbimbót pirított dió és édeskés vörös áfonya egészíti ki. Aki szeretné, egy kevés ropogósra sütött bacont is keverhet bele, hogy még szaftosabb és finomabb legyen a végeredmény. 

Ha még izgalmasabb formában készítenéd el a salátát, locsold meg balzsamecettel és mézzel olívaolaj helyett, illetve a diót is kiegészítheted másfajta magvakkal. Az aszalt vörös áfonyát érdemes beáztatni, hogy puhább, lédúsabb legyen, az is elég, ha forró vízzel felöntöd, de akár egy kevés rumba vagy vörösborba is beleteheted.

Kelbimbó dióval, vörös áfonyával

kelbimbóköret2

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g kelbimbó
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 150 g dió
  • 60 g aszalt vörös áfonya
  • opcionális bacon
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A kelbimbót tisztítsuk meg, szedjük le a külső leveleit, vágjuk le a végét. Vágjuk félbe.

A kelbimbót tegyük egy tálba, keverjük össze az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.

Borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire a vágott felével lefelé. Toljuk a sütőbe 25 percre, majd az utolsó 10 percben forgassuk át.

Ha kész a kelbimbó, vegyük lejjebb a sütőt 180 fokra. A diót oszlassuk el sütőpapíron, majd toljuk be kb. 5 percre, míg egy kis színt kap.

Amíg készül a dió, az áfonyát áztassuk kb. 10 percre forró vízbe, majd szűrjük le.

Tegyük az előkészített alapanyagokat egy tálba, mindent keverjünk össze. Aki szeretne, serpenyőben ropogósra sütött, apróra tört bacont is adjon a körethez. Ha nem elég szaftos, még olívaolajjal is meg lehet locsolni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük