Villámgyors, kelesztés nélküli kenyérke - Nem kell a boltba rohanni, ha elfogyott a péksüti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tökéletes és főleg gyors megoldás, ha kenyérre van szükséged, de se a boltba nem szeretnél lemenni, se a kelesztéssel nem szeretnél bajlódni.
Ez a kis kenyérke nagyon jól jön, ha gyorsan szeretnél valamit az asztalra tenni, de nincs időd kivárni, amíg a tészta megkel. Csak gyorsan össze kell gyúrnod az alapanyagokat, majd pihentetés nélkül sütheted: van, amelyiket sütőben, van, amelyiket olajban.
Ha kicsit több időd van és hasonló kinézetű, de sütőben sült kenyérkére vágysz, akkor ezt a szicíliai lepénykenyeret süsd meg, nem csak kívül ropogós, belül puha péksütit kapsz, de az íze is különleges lesz a zöldfűszerek miatt. A lepénykenyeret meg is pakolhatod minden földi jóval, úgy is megsütheted: például baconnel és karfiollal és persze rengeteg sajttal.
Az alapverzió pikk-pakk elkészül, akár egy finom leves mellé is kínálhatod, de szendvicsalapnak is tökéletes lesz.
Kelesztés nélküli kenyérke
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 220 milliliter víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 zacskó élesztő (instant)
- sütéshez olaj
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a cukrot, a sót, a vizet, majd a legvégén szórjuk bele az élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg a tészta egynemű, jól formázható nem lesz és a széle el nem válik az edény falától.
Borítsuk ki a tésztát egy vékonyan lisztezett deszkára, kicsit gyúrjuk át, majd formázzunk belőle labdát, osszuk 5 egyenlő részre. Lapogassuk le őket a kezünkkel, hogy lepényformákat kapjunk.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd süssük ki a lepényeket úgy, hogy néha a tetejükre is locsolgassunk olajat. Amikor a kenyérkék aranybarnára sültek, szedjük ki őket, papírtörlőn itassuk fel róluk a felesleges olajat. Ízlés szerint szórjuk meg egy kevés sóval.
Fotó: Getty Images