Villámgyors vegán zabpalacsinta: banántól lesz édes és szaftos
Nem kell, hogy az édesség egészségtelen legyen: a vegán zabpalacsinta még cukrot sem tartalmaz.
A palacsinták univerzuma határtalan. A leggyakrabban hagyományosan készül, de népszerű az amerikai pufi változat, vagy a csúsztatott fajta, ha pedig visszagondolsz a gyermekkorodra, eszedbe juthat a nagyi kelt palacsintája, melynek nem lehetett ellenállni.
A kelt tésztás palacsinta vastagabb a megszokottnál, de nem hasonlít a pufi változathoz. Finom édes töltelékkel kenve, de sósan is ki lehet próbálni. Ha a sós változatnak szavaznál bizalmat, akkor próbáld ki sajtkrémmel és sonkával töltve.
A lisztet szitáljuk tálba.
Langyosítsunk fel 2 dl tejet, majd keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és futtassuk fel 10-15 perc alatt.
A felfutott élesztőt adjuk a liszthez. A tojással, olajjal, sóval, vaníliás cukorral és a maradék tejjel együtt keverjük csomómentesre a masszát.
A bekevert palacsintatésztát takarjuk le, és 30-60 perc alatt kelesszük meg. Ezután keverjük át, és forró, enyhén olajozott serpenyőben, a szokásos módon süssük ki a palacsintát, oldalanként 2-3 perc alatt.
Az elkészült palacsintát kínáljuk lekvárral, túróval vagy nutellával megkenve.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu