
Kínai mézes-szezámmagos csirke: pont olyan finom, mint a büfékben

A kínai büfék kedvence a ropogós, aranybarna bundában sült csirkehús, mely mézes-szezámos mázba forgatva lesz igazán finom.
Gyakran vagy ritkán, de a távol-keleti ízek szerelmesei néha betérnek a kínai büfékbe. Az ilyen étkezdéknek megvannak a klasszikus kedvenceik, ilyen a szecsuáni csirke, tavaszi tekercs vagy az ellenállhatatlan szezámos-mézes csirke.
Ahogy a legtöbb éttermi kedvenc, a szezámos csirke is könnyedén elkészíthető otthon. Szerencsére az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők, nincs köztük különleges hozzávaló. A ropogós bundában pirult hús egyszerre édes és savanykás mázzal lesz igazán finom, de ha ezt a ragacsos ruhát túl soknak találnád, akkor nélküle kínáld a finomságot.
Kínai mézes-szezámmagos csirke

Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 8 evőkanál liszt
- 5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- só ízlés szerint
- 1 darab tojás
- 150 ml víz
- olaj a sütéshez
Máz:
- 100 ml víz
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál ecet
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A húst vágjuk 3-4 centiméteres csíkokra vagy kockákra.
A lisztet forgassuk egybe az étkezési keményítővel, szódabikarbónával és a sóval, majd adjuk hozzá a tojást és a vizet, keverjük csomómentesre a masszát.
A húsdarabokat forgassuk meg a masszában, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg.
A mázhoz a vizet öntsük forró serpenyőbe, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, ecetet, keverjük el, utána a sót, cukrot és a mézet is adjuk hozzá. Amikor a máz bugyog, keverjük hozzá az olajat, majd 1-2 perc múlva a csirkét és a szezámmagot forgassuk hozzá. 3-4 perc múlva vegyük le a tűzhelyről.
A szezámmagos csirkét főtt rizzsel és párolt vagy sült zöldségekkel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!