Klasszikus, nagyiféle aranygaluska vaníliasodóval – Így készítve lesz a legfinomabb a diós tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A kelt tésztából készült diós sütemény akkor lesz igazán finom, ha tálalásnál vaníliasodóval öntöd nyakon.
A neve alapján megtévesztő édesség, hisz azt gondolná az ember, valamilyen galuskás finomság vár rá, igazából azonban semmi köze a galuskához, hisz ez egy kelt tésztás klasszikus, aminek lehetetlen ellenállni.
A csodás desszert könnyed tésztáját szaggatás után dióban kell megforgatni. A diót érdemes kicsit megbolondítani, lehet bele mazsolát vagy csipetnyi fahéjat is keverni, hogy kicsit különlegesebb legyen. Mielőtt azonban a tészta a diós ruháját magára öltené, vajban kell majd megforgatni - a nagyik szerint a vajon nem érdemes spórolni, mivel finomabb lesz tőle a tészta és sokkal könnyebben lehet majd kiszedni a tepsiből is.
Klasszikus aranygaluska
Hozzávalók 4 személyre
- 3 deciliter langyos tej
- 2 dekagramm élesztő (friss)
- 1 teáskanál cukor
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 10 dekagramm vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab tojássárgája
- 20 dekagramm darált dió
- 1 csipet fahéj
- 10 dekagramm cukor
- 15 dekagramm vaj (olvasztva)
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük el benne az 1 teáskanál cukrot, majd meleg helyen várjuk meg, míg az élesztő felfut (körülbelül 5-8 perc).
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, puha vajat. Kézzel vagy géppel kezdjük el egybedolgozni, miközben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is adjuk hozzá. A tésztát addig dagasszuk, míg elválik az edény falától, rugalmas és fényes lesz. (Ha a tészta nagyon ragad dagasztás közben, még lisztet adjunk hozzá, ha pedig nem akar összeállni, langyos tejet csurgassunk a tésztához). A begyúrt tésztát fedjük le, meleg helyen 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd 1 centiméter vastagra nyújtsuk ki, végül pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát.
A darált diót a cukorral, fahéjjal forgassuk egybe.
Az olvasztott vajba mártsuk bele a kiszaggatott tésztakorongokat, utána hempergessük meg a diós keverékben a tésztát mindkét oldalán.
A dióval borított tésztákat rakosgassuk kivajazott tepsibe (20x25 centiméteres), majd konyharuhával letakarva még 20 percig kelesszük, csak utána toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána még 15-20 percig süssük, de már csak 160 fokon (a sütésnél tűpróbát érdemes alkalmazni). Vaníliasodóval kínáljuk.
Fotó: Getty Images