
A török fasírt, azaz a köfte receptje - Ez a húsgolyó is megér egy misét

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A köfte a török konyha egyik alapétele, a mi fasírtunkhoz hasonló, nagyon finom húsétel.
A köfte a törököknél olyan hagyományos étel, mint nálunk a fasírt, csak a fűszerezésében tér el tőle. Az ízesítése tájegységenként eltér, rengeteg változatban és alakban készítik. Egyben hasonlítanak, sertéshúsból sosem készülhetnek.
Van, amelyik lapos, a másik hosszúkás alakú, de van olyan is, amelyiket nyársra fűzik. Az elkészítési módja is többféle lehet, van, amelyik bő olajban sül, de van, amelyiket grillezik, sőt, meg is lehet főzni. Vegetariánus változata is létezik, amelybe hús helyett bulgurt gyúrnak.
A köfte a nevét vagy az alakjáról, vagy a származási helyéről kapta. Jó időben közös sütögetésre is viszik, hiszen nagyon jó alapanyag, csak be kell gyúrni, majd bárhol kisüthető. Köretnek bulgurt vagy salátát kínálnak hozzá, de szendvicsként fogyasztva is finom.
Köfte

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm marhahús (darált)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab tojás
- 2 szelet kenyér
- ízlés szerint római kömény
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, majd tegyük egy tálba a darált hússal együtt. A kenyereket is tépkedjük egészen apróra, tegyük a húsra. Fűszerezzük meg, üssünk rá egy tojást, majd gyúrjuk össze. Nedves kézzel vegyünk ki a masszából egy darabot, formázzuk gombóccá, lapítsuk ki. Tegyük egy letakart tálcára.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd mindkét oldalán néhány percig süssük a fasírtot, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images