Sűrű, édes szőlődzsem: egy szelet kenyeret is megkoronáz
Piros szőlőből lesz a legfinomabb a dzsem, lehetőleg minél édesebb fajtából készítsd, de ha fanyarnak érzed, bátran emeld meg a cukor mennyiségét.
A kökény, akárcsak a naspolya, a birsalma és a homoktövis, egy kifejezetten ősszel beérő gyümölcs. Ez a közönséges cserjeként létező növény – annak ellenére, hogy tövises ágai és fűrészfogszerű levelei nehezen hozzáférhetővé teszik a laikusok számára – több olyan szuper képességgel rendelkezik, amiért érdemes kockáztatni.
Eme parányi, kék színű, zöld húsú, savanykás bogyós gyümölcs ugyanis dúskál a C-vitaminban, a pektinben és a szerves savakban is, az ásványi anyagokról nem is beszélve.
Mint megannyi bogyós gyümölcs, nyilván nyersen fogyasztva a legegészségesebb, ugyanakkor süteményekbe, likőrökhöz és lekvárokhoz is kiváló alapanyag. Gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben.
Mivel a kökény pektintartalma igen magas, ezért a dzsemfix inkább csak a biztonsági játékosok számára ajánlott, egyébként elhagyható. A cukor mennyisége növelhető, hogyha kóstolásra a lekvár íze túlzottan fanyar lenne.
A kökényt tegyük fel egy közepes lábosban a vízzel főni.
Amint felforr a víz, a hús szépen elkezd leválni a magról.
A gyümölcshúst tegyük egy nagyobb lukú szűrőbe, amin át tudjuk préselni, a magok viszont fennakadnak rajta.
A kész gyümölcshúst tegyük vissza a lábosba, adjunk hozzá a cukrot, a fahéjat és forraljuk össze őket.
Ha használunk dzsemfixet, a végén adjuk hozzá a csomagoláson írtak szerint.
Ha kész, a lekvárt tegyük kisebb, steril befőttesüvegekbe, majd a lezárt üvegeket csomagoljuk be rendesen konyharuhákba, hogy szépen, lassan hűljenek csak ki.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu