Sűrű, édes szőlődzsem: egy szelet kenyeret is megkoronáz
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
Piros szőlőből lesz a legfinomabb a dzsem, lehetőleg minél édesebb fajtából készítsd, de ha fanyarnak érzed, bátran emeld meg a cukor mennyiségét.
Teljesen sima, egyáltalán nem darabos az alábbi dzsem, ugyanis szőlőléből készül, amelyet házilag kell kinyerni az őszi gyümölcsből. A szőlőt fel kell melegíteni, hogy levet eresszen, majd krumplinyomóval pépesíteni, végül textilpelenkán - esetleg sűrű szövésű szitán - átszűrni. Így a héjából és a magjából kifő a szín- és ízanyag, de a zavaró darabok nem kerülnek bele a dzsembe.
Azért, hogy sűrű legyen, szükség van valamilyen zselésítő anyagra, lehetőleg pektinre. Ezt használhatod porított és folyékony formában is, de a legegyszerűbb, ha befőzőcukrot választasz, amely zselésítőt is tartalmaz. A pektin savas közegben fejti ki leginkább a hatását, úgyhogy érdemes citromlevet is adni a szőlőhöz.
Szőlődzsem
Hozzávalók 6 decihez
- 1 kilogramm piros szőlő
- 450 gramm befőzőcukor
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A szőlőt mossuk meg, szedjük le a szemeket a szárról.
Tegyük a szőlőt egy lábasba, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 5-10 percig, míg levet nem ereszt. Krumplinyomóval törjük össze a szemeket, majd főzzük további 10 percig a szőlőt, nyomkodjuk szét egészen pépesre.
Béleljünk ki egy szitát konyharuhával vagy textilpelenkával, tegyük egy tál fölé, majd öntsük bele a szőlőt. Hagyjuk teljesen lecsöpögni, nagyjából 1 óra kell neki, de egy éjszakára is ott lehet hagyni.
Mérjünk ki a léből 600 millilitert, majd a cukorral és a citrom levével együtt tegyük egy lábasba. Nagy lángon, forrásig melegítsük. A keletkező habot szedjük le róla.
Egy kistányért tegyünk a hűtőbe pár percre, majd csöpögtessünk rá a forró dzsemből: ha a lekvár megköt, ráncosodik, készen van.
Kapcsoljuk le alatta a lángot, öntsük sterilizált befőttesüvegbe. Felbontatlanul 3 hónapig eláll.
Fotó: Getty Images