Sűrű, édes szőlődzsem: egy szelet kenyeret is megkoronáz

szőlődzsem3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Piros szőlőből lesz a legfinomabb a dzsem, lehetőleg minél édesebb fajtából készítsd, de ha fanyarnak érzed, bátran emeld meg a cukor mennyiségét.

Teljesen sima, egyáltalán nem darabos az alábbi dzsem, ugyanis szőlőléből készül, amelyet házilag kell kinyerni az őszi gyümölcsből. A szőlőt fel kell melegíteni, hogy levet eresszen, majd krumplinyomóval pépesíteni, végül textilpelenkán - esetleg sűrű szövésű szitán - átszűrni. Így a héjából és a magjából kifő a szín- és ízanyag, de a zavaró darabok nem kerülnek bele a dzsembe. 

Azért, hogy sűrű legyen, szükség van valamilyen zselésítő anyagra, lehetőleg pektinre. Ezt használhatod porított és folyékony formában is, de a legegyszerűbb, ha befőzőcukrot választasz, amely zselésítőt is tartalmaz. A pektin savas közegben fejti ki leginkább a hatását, úgyhogy érdemes citromlevet is adni a szőlőhöz. 

Szőlődzsem

szőlődzsem2

Hozzávalók 6 decihez

  • 1 kilogramm piros szőlő
  • 450 gramm befőzőcukor
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőt mossuk meg, szedjük le a szemeket a szárról. 

Tegyük a szőlőt egy lábasba, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 5-10 percig, míg levet nem ereszt. Krumplinyomóval törjük össze a szemeket, majd főzzük további 10 percig a szőlőt, nyomkodjuk szét egészen pépesre.

Béleljünk ki egy szitát konyharuhával vagy textilpelenkával, tegyük egy tál fölé, majd öntsük bele a szőlőt. Hagyjuk teljesen lecsöpögni, nagyjából 1 óra kell neki, de egy éjszakára is ott lehet hagyni. 

Mérjünk ki a léből 600 millilitert, majd a cukorral és a citrom levével együtt tegyük egy lábasba. Nagy lángon, forrásig melegítsük. A keletkező habot szedjük le róla.

Egy kistányért tegyünk a hűtőbe pár percre, majd csöpögtessünk rá a forró dzsemből: ha a lekvár megköt, ráncosodik, készen van.

Kapcsoljuk le alatta a lángot, öntsük sterilizált befőttesüvegbe. Felbontatlanul 3 hónapig eláll. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük