Kókuszgolyó: suli büfés kedvencünk, egészségesen
Összetettebb ízek, több tápanyag, klasszikus forma
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
A kókuszgolyó gyerekkorunk legfontosabb édessége volt. Nálunk otthon sosem készült ilyesmi, de az iskolai büfének kihagyhatatlan kínálati eleme volt, egyszerű, nem túl kifinomult édesség, amit mindenki imádott.
Ennél a világon nem létezik egyszerűbb sütemény: darált keksz, kakaó, cukor, vaj, kókuszreszelék, ennyi. Még sütni sem kell rajta semmit. Nekem sosem tartozott a kedvenceim közé, mindig csalódást okozott a furcsa, se nem ilyen, se nem olyan állag, a túl édes íz. Most viszont nagyon megszerettem, de ehhez gyakorlatilag minden egyes elemét le kellett cserélnem.
Ehhez a hagyományos kókuszgolyót kereszteztem a mostanában nagyon menő, aszalt gyümölcsökből, magvakból készülő energiagolyó intézményével.
Az édességért itt nem a túlcukrozott instant kakaó, hanem a beáztatott mazsola és a keserű kakaó kombinációja a felelős, a kekszet pedig finomra darált zabpehely és mandula keverékére cseréltem. Meglepően hasonlít így is a hagyományos édességre, csak valamivel kevésbé édes, cserébe összetettebb, árnyaltabb az ízvilága. Arról pedig már beszélni sem kell, hogy ezekkel az összetevőkkel nagyon egészséges lett a golyó, van benne sok rost, tápanyag, vitamin, ugyanakkor eléggé energia gazdag is ahhoz, hogy uzsonnának megállja a helyét.
Egészséges kókuszgolyó
Hozzávalók 10 adaghoz
- 100 gramm zabpehely
- 50 gramm mandula
- 100 gramm mazsola
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál méz
- 1 csipet só
- 1 deciliter rostos almalé
- 100 gramm kókuszreszelék
Elkészítés:
A zabpelyhet és a mandulát egészen finomra ledarálom, és félreteszem. A mazsolát előző este egy éjszakára beáztattam, és puha masszává turmixoltam. Belekeverem a kakaóport és a mézet. Hozzáadom a darált zabpelyhet és mandulát, valamint annyi almalevet, hogy gyúrható, formázható masszát kapjak. A masszából kis golyókat formálok, és a kókuszreszelékbe hempergetem őket.
Fotó: Ács Bori