Retró kókuszkocka selymes csokoládés mázzal, mézes piskótából
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Gyerekkoromban a nyári szünetet egy Nógrád megyei faluban töltöttem a nagymamámmal. A szomszéd néni szinte minden nap sütött valami finomat. Imádtam náluk vendégeskedni, kóstolgatni, segíteni. Ha nem is emlékszem minden receptre, ez a kókuszos kocka megmaradt az emlékeimben.
Miután eladtuk a kis házat és a telket, nagyon sokáig gondoltam ezekre a gondtalan falusi nyári hónapokra. A kókuszkocka ízére tisztán emlékeztem, és nagyon szerettem volna újra megkóstolni a csoki és a kókusz összhangját. Aztán feledésbe merült, mígnem egy vendégségben ezt a desszertet kínálták.
Érdekes, hogy ez egy tipikus nagymama-féle édesség, de nekem sosem csinált a mamám, hanem magam kísérleteztem ki. Mégis hozzá kötődik, hisz vele töltöttem gyerekkorom nyarait. Nemrég a lányom mondta, hogy imádja a csokoládét és a kókuszt összekeverve, úgyhogy elhatároztam, itt az idő, hogy megszerettessem vele a kókuszkockát. Édesség, így ezúttal nem volt nehéz dolgom.
A kókuszkocka előnyei
A kókuszkocka húsvétra is tökéletes választás, ráadásul sokáig eláll, nem szárad ki. A tésztája mézes piskóta, ami különösen puhává és omlóssá teszi. A csokoládé és a kókusz harmóniája pedig felteszi az i-re a pontot. Érdemes még ünnep előtt megsütni, hogy ne kelljen kapkodni, bár így megvan az esélye, hogy előbb elfogy, mint kéne, és süthetünk újat.
Kókuszkocka
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 180 gramm cukor
- 40 gramm méz
- 3 darab tojás
- 200 milliliter tej
- 60 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
Csokoládészószhoz
- 100 gramm cukor
- 30 milliliter tej
- 100 gramm vaj
- 20 gramm kakaópor
- 100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
- ízlés szerint kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, tojásokkal, mézzel, majd hozzáöntjük a tejet, végül belekeverjük a sót, sütőport és lisztet is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A masszát sütőpapírral kibélelt vagy vékonyan kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, 20-24 percig, tűpróbáig sütjük.
Megvárjuk, míg kihűl a tészta, és kockákra vágjuk. A krémhez vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, belekeverjük a többi hozzávalót, belemártjuk a sütikockákat, és megforgatjuk őket kókuszreszelékben.
Getty Images