Ropogós, kókuszos granola mézzel és magvakkal: isteni, energiadús reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A granolában az a jó, hogy szinte bármilyen magvakkal és aszalt gyümölcsökkel készülhet, ha maradt egy marék mazsola vagy dió, tökéletes helye lesz benne.
Nincs is jobb reggeli a rostban gazdag zabpehelynél, főleg, ha édes, gyümölcsös granola formájában fogyasztod. A zabpelyhet 1-2 alapanyag hozzáadásával csodás müzlivé alakíthatod, az alábbi receptben a méz, a kókusz és a mandula kapták a főszerepet, de bármilyen aszalt gyümölccsel és magvakkal gazdagíthatod az alapot.
A granola lényegében sült müzli, de sokkal ropogósabb és picit ragacsosabb annál, jobban összeállnak a szemek a mézes máznak köszönhetően. A sütőből kikerülve még puhának tűnik majd, de ahogy kihűl a granola, megkeményedik, nagyon ropogós lesz.
Légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten 3-4 hétig eláll, akár le is fagyaszthatod, ha nem fogy el, de 3 hónapon belül használd fel.
Kókuszos granola
Hozzávalók 6 adaghoz
- 300 gramm zabpehely
- 70 gramm szeletelt mandula
- 120 gramm méz
- 70 gramm kókuszolaj
- 70 gramm barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 70 gramm kókuszchips/pehely
- 70 gramm aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a mézet, a megolvasztott kókuszolajat, a cukrot, a vaníliakivonatot és a sót. Addig keverjük, amíg egynemű nem lesz a folyadék, akkor jó, ha az olaj már nem áll meg a tetején.
A zabpelyhet és a mandulát tegyük egy nagyobb tálba, majd borítsuk rájuk a mézes keveréket. Egy fakanál segítségével alaposan keverjük össze, hogy a máz mindenhol bevonja őket.
Tegyük a sütőbe nagyjából 15-20 percre, de 6-7 percenként vegyük ki és keverjük át, figyelgessük, mert könnyen megég.
Amíg sül a granola, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a kókuszchipset: szórjuk bele egy rétegben, hagyjuk 1-2 percig magára, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk, míg világosbarna nem lesz.
Ha elkészült a granola, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ahogy hűl, úgy lesz keményebb. Ahogy kihűlt, keverjük bele a pirított kókuszchipset és az áfonyát. Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images