![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors, ropogós házi granola – Egészséges és tápláló reggeli
![házi granola tepsi cover](https://kep.index.hu/1/0/3390/33908/339087/33908793_2596563_3dc25acaa6f1721789965577808720dc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A granola, vagyis a pirított müzli lényege, hogy sok-sok maggal és szárított gyümölccsel készül.
A zabpehely az az alapanyag, ami mindig van otthon, biztos vagyok benne, hogy nemcsak nálam, hanem mindenkinél. Nagyon jó sűrítőanyag, akár főzelékbe, akár liszttel keverve palacsintába. Előnye, hogy lassan felszívódó szénhidrát.
A zabpehelyből zabkását is szoktam készíteni, de valahogy jobban szeretem a ropogós állagú pelyheket. A bolti müzlik és granolák tényleg tele vannak cukorral, amitől elképesztő kalóriadúsak lesznek. És bár jól hangzik, hogy csak egy tál müzlit ettem reggelire, a kalóriabevitelt tekintve nem állunk jól. A házi granolát mézzel édesítsük, de nem kell bele túl sok, mert a szárított gyümölcsökben is van cukor.
Ez egy amolyan mindent bele recept, a hozzávalókat tegyük bele a fantáziánk szerint. Egy közepes méretű tepsiben több adag is készülhet, amelyet csatos üvegben eltehetünk, így egy jó ideig nem lesz gondunk a reggelivel.
Házi granola
![házi granola Eszter recept](https://kep.index.hu/1/0/3394/33947/339471/33947161_44f15125da19e1ee4ec9df51655ec352_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm zabpehely
- 40 gramm mandula (hámozott)
- 40 gramm kókuszpehely
- 30 gramm kesudió
- 30 gramm mazsola
- 30 gramm vörösáfonya (aszalt)
- 20 gramm napraforgómag
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
A mézet és az olajat keverjük össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja. A magokat vágjuk kisebb darabokra, azt is forgassuk a zabpehelyhez. A végén a gyümölcsöket is keverjük hozzá.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szórjuk bele a keveréket, egyenletesen oszlassuk el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 15 perc alatt.
Fotó: cover: Getty Images, recept: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!